Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Sandu (ANM): Am cam uitat ce înseamnă iarna în România

sandu-anm-am-cam-uitat-ce-inseamna-iarna-romania.jpg

Cod galben de ninsori şi viscol în România, până duminică seară.

O iarnă normală în România presupune trei-patru viscole de genul celor care au fost. Fenomenele meteo care se înregistrează în aceste zile în România sunt cât se poate de normale, nu e absolut nimic ieşit din comun. Nu vor fi nămeţi ca în 1954, cel puţin până duminică. Declaraţiile au fost făcute la RFI de directorul general al Administraţiei Naţionale de Meteorologie (ANM), Ion Sandu.

Ion Sandu: Informaţiile nu trebuie să plece de pe site-uri privind fenomenele meteo extreme, trebuie să plece de la Administraţia Naţională de Meteorologie şi atunci nu mai apar confuzii.

Va intra un front cu viteze de vânt 50-60 de kilometri pe oră, zăpadă, intră prin sud-vestul României, a intrat deja, va traversa toată România. Este cod galben, va fi un viscol mai puţin intens decât celălalt, când am avut viteze de 70-90 de kilometri pe oră, care a fost cod portocaliu şi înainte de a expira această atenţionare, vom vedea dacă se impune să emitem o altă atenţionare pentru perioada următoare, luni noapte, marţi şi miercuri.

 

Rep.: Stratul de zăpadă va fi de 20 de centimetri sau mai mare?

I.S.: În atenţionarea cod galben aşa scrie, pentru că aşa sunt prognozate cantităţile de precipitaţii. Acum, este greu de cuantificat, într-o situaţie care este un pic atipică, mai ales în acest moment, când o parte din precipitaţiile sub formă de zăpadă se transformă în ploaie (…).

 

Rep.: Vor fi nămeţi ca în 1954?

I.S.: Noi dăm avertizarea în momentul în care avem garanţia că se realizează cu probabilitate de 90%. Ce pot să vă spun acum este că până duminică seara nu are cum să se ajungă la asemenea strat de zăpadă, iar de duminică încolo nu ne permitem, în sensul de a nu dezinforma populaţia, să spunem de acum câtă zăpadă va fi. (…) Deci nu pot nici eu nici altcineva să vină să spună acum că vor fi doi metri de zăpadă sau 30 de centimetri pentru perioada de luni încolo.

 

O iarnă "normală"

 

Rep.: Sunt aceste fenomene meteo normale pentru luna februarie?

I.S.: Sunt cât se poate de normale. O iarnă normală în România presupune trei-patru viscole de genul celor care au fost. Că în ultimii ani n-au mai fost trei-patru viscole de această intensitate, cred că asta e anormalitatea, dar cred că noi am cam uitat ce-nseamnă iarnă în România. Prin urmare, nu este absolut nimic ieşit din comun. Singura problemă mai deosebită e la temperaturile care au fost şi sunt în continuare, această transformare în ploaie, care poate deveni periculoasă, din cauza poleiului pe care poate să-l creeze şi asta se va întâmpla sâmbătă şi duminică.

 

Rep.: Unii experţi spun că asistăm nu la o încălzire globală, ci la o îngheţare. Stă în picioare această teorie?

I.S.: Deocamdată, temperaturile medii globale cresc de la an la an, măsurătorile nu contrazic această ipoteză. Problema răcirii nu se confirmă, pentru că o lună de zile de frig nu înseamnă răcirea climei.

Ion Sandu, intervievat de Cosmin Ruscior, despre codul galben de ninsori şi viscol