Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Ciocniri violente în Egipt, între manifestanţi şi forţele de ordine

ciocniri-violente-egipt-manifestanti-fortele-ordine.jpg

Violenţe în Egipt (Foto: Reuters/Asmaa Waguih)

Noi violenţe s-au înregistrat vineri la Cairo: sute de manifestanţi au încercuit sediul Ministerului de Interne şi au aruncat cu pietre spre forţele de ordine, care au ripostat cu gaze lacrimogene. Tensiunile sunt la cote maxime în Egipt, după violenţele incredibile soldate cu zeci de morţi, la finalul unui meci de fotbal pe un stadion din Port-Said. Numeroşi revoluţionari s-au confruntat cu forţele de ordine şi în noaptea de joi spre vineri. Bilanţul : doi morţi la Suez.

Corespondentul RFI la Cairo, Alexandre Buccianti

Ultraşii echipei de fotbal Al-Ahly, susţinuţi de tineri suporteri ai altor cluburi egiptene, precum şi de mai multe mişcări revoluţionare au decis să acţioneze. Dezamăgiţi de incapacitatea Parlamentului dominat de islamişti de a sancţiona Guvernul, tinerii au pus stăpânire pe stradă.

La Cairo, au încercuit joi seară sediul Ministerului de Interne, situat aproape de celebra Piaţă Tahrir. În toiul nopţii, confruntările cu forţele de ordine au fost din ce în ce mai violente. Manifestanţii au aruncat cu pietre şi sticle incendiare, în timp ce forţele de ordine au replicat cu gaze lacrimogene.

La Suez, alt oraş unde a început revoluţia din 25 ianuarie 2011, protestatarii s-au bătut şi ei cu forţele de ordine.

Tensiunile au izbucnit după ce 74 de oameni au murit la finalul unui meci de fotbal din Port-Said, oraş aflat în nordul Egiptului. Suporterii echipei câştigătoare au invadat terenul după partidă, în timp ce forţele de ordine nu au schiţat nici un gest, potrivit mai multor martori. Victimele ar fi fost agresate cu lovituri de cuţit şi chiar de săbii.

Unele voci acuză autorităţile că s-ar afla în spatele întregii afaceri, pentru a se răzbuna pe suporterii echipei Al-Ahly, participanţi activi atât la revoluţia ce a dus la prăbuşirea regimului Mubarak, cât şi la protestele ulterioare îndreptate împotriva noii puteri şi a armatei.