Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Grecia: Protestele continuă, cinci miniştri au demisionat în 24 de ore

violente-atena-vineri-foto-reuters.jpg

Violenţe la Atena, vineri. Foto: Reuters

În Grecia, federaţiile sindicale au organizat o nouă grevă naţională cu începere de vineri. Este cea de-a doua din această săptămână, organizată de data aceasta pe durata a două zile. Demonstraţii de protest au loc în toată ţara: grecii au ieşit din nou în stradă să protesteze faţă de noul pachet de măsuri de austeritate asupra căruia liderii politici de la Atena au convenit, joi, sub presiunea instituţiilor creditoare şi a partenerilor europeni.

Corespondentul RFI la Atena, Monica Chihaia:

Mişcările protestatare afectează transporturile publice urbane, şoselele şi calea ferată. La grevă participă salariaţii din sectorul naval, medicii şi personalul auxiliar din spitalele publice, cadrele didactice şi angajaţii companiei de telecomunicaţii OTE.

Pe de altă parte, mitingurile de protest organizate la Atena au fost întrerupte de episoade violente între grupuri de tineri mascaţi şi forţele de ordine. Poliţia a răspuns cu gaze lacrimogene. Surse neoficiale vorbesc de doi răniţi şi reţinerea a zeci de persoane.

Din fericire, violenţele nu au fost de lungă durată, datorită intervenţiei prompte a forţelor de ordine. În urma lor stau însă mărturie vitrinele sparte ale magazinelor şi caldarâmul distrus din perimetrul Pieţii Constituţiei. Centrul oraşului a fost redat circulaţiei. Forţele de ordine rămân în alertă.

Pe fondul tensiunilor provocate de  impunerea unui nou pachet de austeritate, pe care populaţia refuză să îl accepte, pericolul reizbucnirii unor noi episoade de violenţă nu poate fi ignorat. Ministerul Economiei continuă să fie ocupat, simbolic, de protestatari. Faţada clădirii este acoperită de bannere pe care sunt înscrise mesaje împotriva conducerii politice a ţării şi a instituţiilor internaţionale.

Ultimele evoluţii după acordul încheiat joi de Troică cu liderii politici de la Atena

Monica Chihaia, corespondentul RFI la Atena:

AscultăDownload

Evoluţiile în plan politic se succedă cu rapiditate, în vreme ce implicaţiile lor sociale se agravează. Dovadă stau evenimentele de vineri: greva generală de 48 ore şi protestele din întreaga ţară, care fierbe sub presiunile unor decizii pe care populaţia refuză să le accepte. Cu puţin înainte de începerea şedinţei de guvern de vineri seară, avem o nouă demisie din cabinet, a cincea în ultimele 24 ore. De asemenea, numeroşi parlamentari au declarat vineri că nu vor vota pachetul de măsuri asupra căruia şi-au dat acordul joi liderii politici care sprijină echipa premierului Papadimos. Rândurile acestora se îngroaşă cu fiecare oră care trece şi este limpede că vom asista la evenimente majore în următoarele zile.