Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Manifestaţii anti-ACTA, în toată Europa

Zeci de manifestaţii de amploare împotriva ACTA sunt organizate sâmbătă în mai multe ţări europene, iar sute de mii de persoane au anuntat pe reţelele de socializare că vor ieşi pe străzi pentru a protesta împotriva acordului privind pirateria pe internet semnat de mai multe ţări europene la sfârşitul lunii trecute. Manifestaţii de amploare sunt anunţate în Polonia şi Germania, dar şi în România, unde peste 30.000 de oameni au anunţat că participă la protest.

Cei mai multi dintre manifestanti au anunţat prin intermediul internetului că se vor aduna în centrul Capitalei, la ora 16.00. Un număr mare de oameni şi-au anunţat prezenţa şi în alte oraşe mari ale ţării: Cluj, Arad, Iaşi, Târgu Mureş, Braşov, Bacău, Oradea, Sibiu şi altele.

Manifestaţii similare vor avea loc în multe ţări europene, printre care: Germania, Austria, Polonia, Suedia, Danemarca, Belgia, Spania, Franţa, Italia, Ungaria şi Elveţia.

Contestatarii ACTA susţin că acesta reprezintă un pachet de legi ce ar urma sa afecteze grav dreptul la intimitate şi exprimare liberă pe internet.

La rândul lor, semnatarii acordului – printre care SUA, Australia, Canada, Japonia, Mexic, Maroc, Noua Zeelandă, Singapore, Coreea de Sud şi Elveţia, dar şi 22 de state din Uniunea Europeană -  susţin că el este menit să combată contrafacerea şi pirateria  pe internet pentru bunuri precum haine de lux, muzică şi filme.