Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


50.000 de oameni, izolaţi de nămeţi. Meteorologii anunţă ninsori puternice

Autorităţile române au anunţat sâmbătă că peste 50.000 de oameni sunt în continuare izolaţi în judeţele Vrancea şi Buzău din cauza nămeţilor care blochează drumurile. Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă şi Armata acţionează pentru înlăturarea zăpezii de pe drumuri, însă fără prea mare succes: aproximativ 60 de localităţi din cele două judeţe sunt în continuare izolate. Premierul Mihai Răzvan Ungureanu a vizitat sâmbătă mai multe localităţi din Vrancea şi Buzau, unde 12 persoane au murit în ultimele zile din cauza frigului. În plus, meteorologii au emis o avertizare cu cod portocaliu de ninsori abundente.

 

Prim-ministrul este însoţit de şefii Internelor si Apărării Naţionale, Gabriel Berca şi Gabriel Oprea.

Premierul, în vizită la sinistraţii din Vrancea şi Buzau

Mihai Răzvan Ungureanu, Prim-ministru

AscultăDownload

"Am atras atenţia prefecţilor din judeţele care nu au probleme în acest moment şi care nu sunt într-o situaţie delicată cum e la Vrancea şi Buzău să contribuie cu ajutor. Vor veni în continuare ajutoare în zonele calamitate de la Ministerul Dezvoltării, de la Ministerul Apărării. În rest seriozitate, seriozitate, seriozitate. În asemenea situaţii nu stăm, nu ne văicărim, nu cântăm prohodul pe posturile de televiziune, nu vorbim de apocalipsă, pentru asta este un stat puternic, să lucreze, în rest mobilizarea şi rezolvarea problemelor cât mai repede. Haideţi la muncă acum!", a afirmat Ungureanu la şedinţa de la sediul Primăriei Dumbrăveni.

Traficul rutier este închis pe Autostrada Soarelui Bucureşti - Feteşti şi pe zece drumuri naţionale. De asemenea, şase rute de cale ferată sunt închise şi 17 trenuri sunt anulate din cauza viscolului şi a ninsorii, anunta autoritatile.

Astfel, nu se circulă pe A2 Bucureşti - Feteşti, DN 21A Bărăganu-Ţăndărei, DN 22 Râmnicu Sărat -Brăila, DN 23 Olăneasca-Brăila, DN 23A Milcovul, DN 23B Măicăneşti, DN 2N Bogza - Jitia, DN 2R Jitia, DN 3 Lehliu -Gară, DN 65A Roşiori de Vede - Turnu Măgurele.

În plus, meteorologii au emis o avertizare Cod portocaliu pentru judeţele Caraş-Severin, Mehedinţi, Dolj, Gorj, Vâlcea şi Olt, unde va ninge abundent de duminică după-amiază până luni la prânz. În cele şase judeţe avertizate cu Cod portocaliu, vântul va sufla cu până la 55 de kilometri pe oră, temporar viscolind şi spulberând zăpada. Totodată, meteorologii au emis o avertizare Cod galben de ninsori abundente în toate judeţele din Muntenia, precum şi în judeţele Galaţi, Vrancea, Covasna, Timiş şi Hunedoara, dar şi în zona de munte a judeţelor Braşov şi Sibiu va ninge.

Ajutoare pentru sinistraţi

Crucea Roşie Română a lansat o campanie pentru ajutorarea persoanelor blocate de nămeţi, izolate şi fără posibilităţi de aprovizionare în judeţele Vrancea, Buzău, Ialomiţa, Galaţi, Giurgiu, Dâmboviţa, Botoşani, Bacău, Iaşi, Arad, Brăila, Neamţ şi Ilfov pentru a duce apă, alimente de bază şi pături.

Astfel, sâmbătă, aproximativ trei tone de alimente şi pâine vor fi direcţionate către zonele cele mai afectate, Buzău şi Ialomiţa. 1.400 de kilograme de alimente vor fi duse cu un elicopter al Ministerului Administraţiei şi Internelor în zonele înzăpezite din judeţul Ialomiţa, comunele Miroşeşti şi Cacova, potrivit unui comunicat de sâmbătă al Crucii Roşii.

Un alt transport de 1.450 de kilograme de alimente va fi distribuit cu sprijinul elicoperului Ministerului Apărării Naţionale în judeţul Buzău în localităţile Boldu şi Cochirleanca.

Ajutoare de la Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului

Bogdan Oprea, Purtător de cuvânt al ministerului

AscultăDownload

De asemenea, Ministerul Dezvoltarii Regionale si Turismului a anunţat că a trimis un convoi cu alimente către sinistraţii din Vrancea şi Buzău. Purtătorul de cuvânt al ministerului, Bogdan Oprea, a declarat la RFI că vor ajunge la sinistraţi cantităţi însemnate de apă minerală şi alimente de bază.