Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Şcoli închise în Capitală, drumuri naţionale blocate, trenuri anulate

România este în continuare aproape blocată de căderile masive de zăpadă. Multe drumuri naţionale au fost închise luni. Peste două sute de trenuri sunt anulate, iar cursurile şcolilor din şapte judeţe au fost suspendate integral. Şcolile din Capitală vor fi şi ele închise marţi.

Toate drumurile naţionale din judeţele Buzău, Ialomiţa, Galaţi, Brăila, Vrancea, Tulcea şi Călăraşi au fost închise luni, începând cu ora 12, din cauza ninsorilor, a anunţat Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România.

Zeci de tir-uri care au intrat în ţară prin vămile din Arad şi se îndreptau spre Capitală sau spre judeţe din sud au fost oprite de poliţişti, luni dimineaţă, în parcări din judeţul Hunedoara. Ele ar fi trebuit să treacă prin zone unde drumurile sunt închise din cauza zăpezii.

Aproximativ şase mii de oameni din 21 de sate din Vrancea erau izolate luni dimineaţă, iar la ora 12 în acest judeţ a intrat în vigoarea starea de alertă, care permite autorităţilor "să dispună orice măsuri care sunt necesare pentru înlăturarea stării de forţă majoră".

 

Trenuri anulate

 

Traficul feroviar are şi el de suferit din cauza cantităţilor mari de zăpadă şi a viscolului. Câteva linii feroviare erau închise luni dimineaţă, iar 214 trenuri erau anulate, potrivit CFR Călători.

Liniile feroviare închise sunt Ploieşti-Urziceni, Bucureşti Sud-Olteniţa, Urziceni-Slobozia, Făurei-Buzău, Giurgiu Nord-Videle, Alexandria-Zimnicea şi Roşiori Est-Turnu Măgurele.

 

Şcoli închise

 

Şcolile vor fi închise marţi în Bucureşti. E vorba de cursurile din învăţământul preuniversitar. Decizia a fost luată de Inspectoratul Şcolar al Municipiului Bucureşti, a declarat pentru Mediafax inspectorul general şcolar, Cristian Alexandrescu.

De asemenea, în şapte judeţe, cursurile şcolilor sunt suspendate, din cauza viscolului şi a zăpezilor căzute în cantităţi impresionante. E vorba de judeţele Ialomiţa, Gorj, Giurgiu, Mehedinţi şi Vrancea. În aceste zone, cursurile sunt suspendate luni şi marţi. În Dolj şi Olt, cursurile sunt suspendate doar luni.

 

Troiene în Bucureşti

 

În Bucureşti, traficul rutier se desfăşura greu în jurul prânzului, din cauza ninsorii abundente. Maşinile rulează cu o viteză de aproximativ 20 de kilometri la oră. Mulţi şoferi au rămas blocaţi pe străduţele dintre blocuri, unde zăpada nu a fost îndepărtată de la ultimele ninsori.

Prefectul Capitalei, Mihai Atănăsoaei, le cere instituţiilor publice şi agenţilor economici să cureţe trotuarele, fiind obligaţi prin lege să deszăpezească zona din dreptul imobilelor unde activează. Prefectul atrage atenţia asupra faptului că pietonii sunt nevoiţi să meargă pe şosea, din cauza zăpezii de pe trotuare.

Între timp, jandarmii bucureşteni au transportat în Buzău, pentru oamenii izolaţi de zăpadă, peste opt sute de pachete de alimente şi 1.200 de litri de apă minerală, informează Jandarmeria Capitalei.