Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Istorica şi profunda reformă a pieţei spaniole a muncii

munca-spania.jpg

Guvernul susţine că măsurile luate sunt menite să dea mai multă flexibilitate pieţei muncii

Actuala reformă a legislaţiei muncii a creat o stare de nemulţumire în rândul partidelor de opoziţie şi multă tensiune în lumea sindicală spaniolă. Atât forma în care a fost elaborat acest text de lege, cât şi profundele schimbări care vizează în primul rând reducerea drepturile salariaţilor, au dus la prima situaţie de confruntare între sindicate şi proaspătul cabinet consevator al premierului Mariano Rajoy.

Corespondentul RFI la Madrid, Mugur Chiujdea:

Miercuri, ministrul Muncii, Fatima Bañez, a prezentat în faţa comisiilor de specialitate din Parlament cu foarte puţine detalii acest proiect legislativ, învăluit până în acel moment într-un secret absolut. Ulterior, textul a fost adoptat în şedinţa Consiliului de Miniştri de vineri sub forma unui decret-lege care deja a intrat în vigoare duminică noapte. În tot acest context s-a creat o situaţie puţin obişnuită, deoarece un text legislativ de asemenea anvergură nu a fost supus dezbaterii publice, ba mai mult, pentru prima data în istoria democratică a Spaniei, acest tip de demers nu a fost negociat cu sindicatele, acestea luând cunoştinţă de conţinutul decretului odată cu publicarea lui în Buletinul Oficial.

Mugur Chiujdea: Istorica şi profunda reformă a pieţei spaniole a muncii

AscultăDownload

În linii mari, reforma pieţei muncii, în viziunea sindicatelor şi a opoziţiei, constă în reducerea compensaţiilor la care salariaţii aveau dreptul în cazul desfacerii contractului de muncă, în esenţă făcând mult mai ieftină şi flexibilă disponibilizarea angajaţilor şi, de asemenea, excluderea sindicatelor de la negocierea contractelor colective de muncă pe ramură, trecând această sarcină în mâna angajatorului direct şi a colectivului contractat. Opoziţia socialistă denunţă această lege ca fiind inoportună, iar faptul că va facilita disponibilizările nu va avea drept consecinţă decât creşterea ratei şomajului, care este deja de 23% şi, foarte probabil, va creşte la peste 25 de procente la sfârşitul acestui an, ceea ce poate însemna un colectiv de şomeri de aproape 6 milioane de persoane.

De cealaltă parte, guvernul, sprijinit de patronat, îşi susţine punctul de vedere, argumentând că toate aceste măsuri sunt menite să dea mai multă flexibilitate pieţei muncii şi vor stimula angajarea tinerilor sub 30 de ani, colectiv care se confruntă în acest moment cu o rată a şomajului de 50%, oferind beneficii fiscale angajatorilor şi că, de asemenea, va facilita reorientarea profesionala a şomerilor.

Astăzi, după intrarea în vigoare a legii, ministrul Muncii, Fatima Bañez, a avut, împreună cu sindicatele şi patronatul, o rundă de consultări pe marginea acestui proiect. În cele din urmă se pare că întâlnirea nu a făcut altceva decât să crească starea de tensiune, deoarece ulterior liderii marilor centrale sindicale au ţinut o conferinţă de presă în care au ameninţat guvernul că vor organiza duminică, 19 februarie, demonstraţii de protest în toate oraşele Spaniei, manifestaţii ce se vor succede în cascadă şi care vor culmina cu o greva generală pentru a forţa guvernul conservator al lui Mariano Rajoy să revină asupra acestei reforme legislative.