Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Bashar al-Assad sfidează ONU şi continuă masacrarea propriilor cetăţeni

bashar-al-assad.jpg

Preşedintele sirian, Bashar al-Assad

Cel puţin 26 de persoane au murit vineri în Siria, în urma unor noi acţiuni violente întreprinse de regimul preşedintelui Bashar al-Assad, contestat de populaţie de aproape un an. Cele mai multe victime au fost înregistrate în cartierul Baba Amr din Homs, unde armata fidelă regimului al-Assad a bombardat mai multe clădiri. Noile confruntări au loc la doar o zi după adoptarea de către Adunarea generală a ONU cu o majoritate copleşitoare a unei rezoluţii ce denunţă represiunile din Siria şi susţine un plan arab care solicită îndepărtarea preşedintelui Bashar al-Assad.

 

Indiferent la aceste apeluri, regimul a rămas implacabil, forţele sale trăgând din nou asupra manifestanţilor în această "vineri a rezistenţei populare" care trebuie, conform protestatarilor, să lanseze o "nouă etapă" în revolta lor reprimată cu costul a mii de morţii timp de 11 luni.

În provincia Deraa (sud), peste 10.000 de persoane au protestat la Dael iar alte manifestaţii au avut loc la Jassem, Inkhel, Nimr şi al-Hara unde forţele de securitate au tras asupra manifestanţilor, provocând un mort şi răniţi. Proteste masive au avut loc de asemenea în provincia Idleb (nord-vest) după slujba de prânz.

"Este incredibil, este o violenţă extremă, nu am mai întâlnit aşa ceva. Sunt în medie patru rachete trase pe minut", a declarat Hadi Abdallah, membru al Comisiei generale a revoluţiei siriene.

Rezoluţia Adunării generale a ONU cere guvernului sirian să pună capăt atacurilor împotriva populaţiei civile, susţine eforturile Ligii arabe pentru asigurarea unei tranziţii democratice la Damasc şi recomandă numirea unui trimis special al ONU pentru Siria.

Însă textul are un rol esenţial simbolic, Adunarea fiind un organ consultativ, spre deosebire de Consiliul de Securitate unde rezoluţii ce condamnau Damascul au fost blocate de Moscova şi Beijing, care dispun de drept de veto.