Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Proteste în Afganistan, după ce soldaţi americani au ars Coranul

proteste-afganistan-ce-soldati-americani-au-ars-coranul.jpg

Protestatari în exteriorul bazei militare americane din Bagram (Foto: Reuters/Mohammad Ismail)

Proteste violente în Afganistan, după ce soldaţi americani au ars exemplare ale Coranului. Mii de afgani au înconjurat baza militară Bagram, situată la nord de Kabul, lansând cocteiluri Molotov, care au incendiat una dintre intrări, potrivit unui fotoreporter al AFP, prezent la locul protestului.

Comandantul Forţei Internaţionale NATO, generalul american John Allen, a prezentat scuze "poporului nobil al Afganistanului", în urma informaţiilor care susţin că "soldaţi de la baza Bagram s-au debarasat în mod necuviincios, în cursul nopţii, de un număr important de documente islamice, inclusiv (exemplare ale) Coranului". El a ordonat efectuarea unei anchete.

"Am avut cunoştinţă de aceste acte, am intervenit imediat şi le-am oprit. Documentele recuperate vor fi preluate imediat de autorităţile religioase competente", a continuat generalul Allen.

Cazurile de profanare a cărţii sfinte a islamului de către militari străini, care se înregistrează periodic în Afganistan declanşează în mod sistematic manifestaţii violente.

"Sunt cel puţin două mii de persoane în faţa bazei americane, care manifestează pentru că exemplare ale Coranului au fost incendiate în interiorul bazei", a declarat un ofiţer de poliţie.

"Anchetăm în manieră aprofundată acest incident şi luăm măsurile necesare, pentru a ne asigura că acest lucru nu se mai întâmplă niciodată. Vă asigur… vă promit… că acest act nu a fost intenţionat", se arată în comunicatul generalului Allen.

"Vreau să le mulţumesc afganilor care ne-au ajutat să dezvăluim această eroare şi care ne-au ajutat imediat să o corectăm", conchide textul.