Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Presa plăteşte din nou tribut: Doi jurnalişti străini au fost ucişi în oraşul sirian Homs

remo-ochlik.jpg

Martori oculari susţin că cei doi jurnalişti au fost ucişi în urma unui tir de rachetă. Foto: colaj

Jurnalista Marie Colvin, de la duminicalul londonez Sunday Times, şi jurnalistul francez Rémi Ochlik au fost ucişi miercuri în oraşul martir Homs din Siria, epicentrul contestaţiei antiguvernamentale, în urma unui intens bombardament al trupelor regimului sirian. Cei doi au murit într-un apartament transformat în centru de presă pentru jurnaliştii intraţi clandestin în oraş, aşa cum au confirmat militanţi sirieni anti-regim.

Alţi jurnalişti au fost răniţi în acest atac, printre care franţuzoaica Edith Bouvier, de la cotidianul Le Figaro. Homs este din 4 februarie sub asediul forţelor militare ale guvernului sirian.

Vasile Damian ne schiţează portretul fotografului francez mort miercuri dimineaţă:

Rémi Ochlik avea 28 de ani. Pasionat de fotografie, dornic să fie „cât mai aproape de eveniment”, Ochlik era celibatar şi co-fondator acum şapte ani al agenţiei IP3 Press al cărei obiectiv este să „acopere informaţii de la Paris, dar şi de la diversele conflicte din lume”. Ochlik fotografia aşadar atât manifestaţii şi campanii electorale franceze, cât şi războaie. „Războiul este mai rău decât drogul”, spunea fotograful pe vremea în care nu avea decât 20 de ani.

Vasile Damian: Cu doar câteva ore înainte să moară, Rémi Ochlik scria un mail în care descria situaţia gravă de la Homs

AscultăDownload

Originar din Lorena - estul Franţei - Rémi Ochlik a realizat primele fotografii în acel an 2004 în Haiti, unde rebelii ameninţau că pun mâna pe putere după căderea preşedintelui Aristide. Urmează o lungă poveste cu această ţară - cea mai săracă din lume - în care Ochlik se va întoarce de mai multe ori. Face de asemenea reportaje de război în Congo, dar şi cu ocazia primăverii arabe de anul trecut. De altfel, pentru unul din reportajele realizate în Libia a fost recompensat acum două săptămâni cu un World Press Photo, cel mai prestigios premiu pentru fotojurnalişti.

Pozele sale au fost publicate în Paris Match, Le Monde, Time Magazine şi Wall Street Journal. Marţi seară, adică cu doar câteva ore înainte să-şi piardă viaţa, Ochlik scria un mail unui coleg de la Paris în care îi descria „situaţia incredibil de tensionată şi disperată” pe care o resimţea la Homs.

Detalii despre celebra jurnalistă de război avem de la corespondentul RFI la Londra, Petru Clej:

Martori oculari susţin că cei doi jurnalişti au fost ucişi în urma unui tir de rachetă, iar unii reporteri aflaţi în oraş suspectează că ei au fost ţinta forţelor guvernamentale care i-au localizat după semnalul de la telefonul prin satelit.

Petru Clej face portretul jurnalistei Marie Colvin, ucisă miercuri în bombardament, alături de Rémi Ochlik

AscultăDownload

Marie Colvin, care relatase cu doar o zi înaintea morţii sale despre campania violentă împotriva civililor din Homs din partea regimului preşedintelui Bashar al-Assad, era unul dintre puţinii reporteri occidentali la faţa locului.

Într-un reportaj difuzat de CNN, ea demascase „minciunile” oficiale potrivit cărora forţele pro-guvernamentale se luptă cu terorişti înarmaţi, spunând că în fapt militarii sirieni asediază un oraş plin de civili flămânzi, şi prezentase imagini cu un copil de sub un an care şi-a pierdut viaţa ca urmare a bombardamentelor.

Marie Colvin, de origine americană, în vârstă de 55 de ani, era vestită pentru curajul ei în calitate de reporter din zonele cu conflicte armate din ultimii 30 de ani. De altfel, un astfel de conflict a costat-o un ochi – în Sri Lanka, în 2001 – şi de atunci ea purta un plasture negru pe ochiul stâng, ceea ce o făcea extrem de uşor de recunoscut.

Specialistă în Orientul Apropiat şi Mijlociu, ea a relatat şi despre alte conflicte, cum ar fi cele din  Cecenia, Kosovo, Sierra Leone sau Zimbabwe. Marie Colvin lucra din 1985 la Sunday Times şi a fost desemnată de două ori, în 2001 şi 2010, reporter intenaţional al anului în presa britanică.

Ea era unul dntre cei mai neînfricaţi şi devotaţi reporteri pe care i-am întâlnit vreodată, cineva la care priveam ca la un erou şi pentru inspiraţie”,  a declarat Peter Bouckaert, director pentru situaţii de urgenţă al organizaţiei Human Rights Watch.

Remi Ochlik, în vârstă de 28 de ani, şi-a început cariera de fotograf la 20 de ani în Haiti şi recent a acoperit revoluţiile din Egipt, Tunisia şi Libia.

Aceste două morţi îngroaşă statistica sumbră a ziariştilor ucişi în exerciţiul funcţiunii. Potrivit Comitetului pentru Protecţia Jurnaliştilor, în 2012 au fost ucişi deja şase jurnalişti (fără Colvin şi Ochlik), după ce în 2011 fuseseră ucişi la datorie 46 de jurnalişti dintr-un total de 899 în ultimii 20 de ani.

Parisul cere explicaţii. Vasile Damian:

Pentru preşedintele francez Nicolas Sarkozy, moartea celor doi jurnalişti „arată că acest regim trebuie să plece”. Sarkozy aduce apoi un omagiu ambilor jurnalişti ucişi la Homs: „Dacă ziariştii n-ar fi la faţa locului, n-am şti ce s-ar întâmpla acolo, iar masacrele ar fi şi mai importante”, spune preşedintele Franţei. Parisul cere să afle exact ce s-a întâmplat la Homs, este greu de imaginat însă că adevărul va ieşi vreodată la iveală, mai ales că există mărturii potrivit cărora ziariştii ar fi fost de-a dreptul urmăriţi înainte să fie ucişi.

François Hollande, candidatul socialiştilor francezi, si-a exprimat la rându-i „marea emoţie” la aflarea veştii morţii lui Ochlik. Ministrul britanic de Externe, William Hague, s-a declarat „profund şocat” de uciderea celor doi jurnalişti occidentali, în timp ce premierul David Cameron a salutat memoria unei jurnaliste „talentate şi respectate” în persoana Mariei Colvin.

În sfârşit, Rupert Murdoch, patronul grupului care deţine Sunday Times, pentru care lucra ziarista, a subliniat „curajul” fostei sale angajate. Statele Unite au denunţat de partea lor „brutalitatea” regimului de la Damasc, regim care spune însă că „nu era la curent” cu prezenţa în ţară a celor doi jurnalişti morţi. E adevărat că, ţinând cont de restricţiile impuse de oamenii lui Bashar al-Assad jurnaliştilor străini, tot mai mulţi preferă să intre clandestin în ţară.

Cei doi jurnalişti de la Homs nu sunt primii morţi în exerciţiul funcţiunii în Siria

Primul jurnalist occidental ucis în Siria de când au debutat violenţele în ţară, acum aproape un an, a fost tot un francez, Gilles Jacquier, mort tot la Homs acum o lună şi jumătate în cursul unui voiaj organizat de această dată şi încadrat de autorităţile siriene. Cel puţin patru ziarişti sirieni au fost şi ei ucişi din 15 martie 2011 şi până astăzi.

Rémi Ochlik este al 14-lea jurnalist francez mort la datorie din 1989 încoace. Primul recenzat pe listă este Jean-Louis Calderon, mort strivit de un tanc la Bucureşti pe 22 decembrie 1989, pe când comenta Revoluţia română. Au urmat mulţi alţii, printre care o reamintim pe Johanne Sutton, de la redacţia în limba franceză a RFI, ucisă într-o ambuscadă a talibanilor în Afganistan, în noiembrie 2001.

Un alt jurnalist de la Radio France Internationale, Jean Hélène, este împuşcat în cap de un poliţist din Coasta de Fildeş în octombrie 2003, ţară în care este dat dispărut în acelaşi an un al treilea ziarist de la RFI, Guy-André Kieffer. Nu numai colegii noştri de la RFI au plătit însă tribut: şi canalul de televiziune TF1 a pierdut o serie de confraţi – şi evident, nu doar reporterii francezi cad pe front – de două decenii încoace, circa 900 de jurnalişti au murit în exerciţiul funcţiunii.