Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Sindicatele europene, ajunse la exasperare

sindicatele-europene-ajunse-exasperare.jpg

Proteste sindicale în Europa (Foto: AFP/Patricia de Melo Moreira)

Mobilizare generală, miercuri, contra politicilor de austeritate bugetară în Europa. În ajunul summit-ului european de la Bruxelles, principalele organizaţii sindicale din UE denunţă consecinţele unei politici economice orientate exclusiv spre reducerea deficitelor, în detrimentul angajărilor şi al creşterii economice.

Confederaţiile sindicale europene au ajuns la exasperare. Sindicalişti din toată Europa şi-au dat întâlnire la Bruxelles, unde protestează faţă de măsurile de austeritate şi implicit faţă de Pactul Fiscal european.

Pentru secretarul general al Confederaţiei Europene a Sindicatelor, Bernadette Ségol, "efectele crizei au atins niveluri intolerabile în mai multe ţări şi din păcate, austeritatea rămâne singurul răspuns al liderilor europeni".

În ajunul summit-ului de la Bruxelles, de joi şi de vineri, când liderii europeni vor discuta despre adoptarea Pactului Fiscal, sindicatele cer oficialilor Uniunii să nu se lase orbiţi de obsesia rigorii.

"Noi susţinem politicile de austeritate care sunt necesare şi urgente, dar nu putem avea numai o politică a rigorii. Avem nevoie şi de politici care să vizeze cererea internă, în vederea creşterii economice şi a înfiinţării locurilor de muncă", explică Cinzia Del Rio, de la sindicatul italian UIL.

Şi la Bucureşti, peste două sute de sindicalişti s-au adunat miercuri după-amiază în Piaţa Victoriei, pentru a protesta faţa de noul Tratat fiscal al UE. Protestatarii au pancarte pe care scrie "Nu noului Tratat fiscal al UE" şi "Uniţi vom fi puternici". Manifestaţii similare au loc simultan la prefecturile din mai multe judeţe.