Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Noi proteste în Rusia

noi-proteste-rusia.jpg

”Du-te!”, scrie pe această pancartă ridicată de un opozant rus (Foto: Reuters/Sergei Karpukhin).

Câteva mii de partizani ai Opozitiei ruse s-au adunat sâmbătă în centrul Moscovei, pentru a denunta fraudele din cursul alegerilor prezidentiale din 4 martie, câstigate de premierul Vladimir Putin. Mobilizarea pare însă în scădere netă în raport cu zecile de mii de persoane care au defilat la Moscova din decembrie până în februarie.

Politia moscovită a indicat într-un comunicat că estimează numărul manifestantilor prezenti la trei mii. Conform agentiei Interfax, liderul Frontului de Stânga, o miscare de opozitie, a apreciat însă că erau prezenti zece mii de protestatari.

Manifestantii purtau pancarte, care îl denuntau pe liderul rus, Vladimir Putin si drapele ale diferitelor miscări politice ce compun coalitia de Opozitie, care a organizat după alegerile legislative controversate din decembrie o miscare de contestare fără precedent în ultimii 12 ani.

Vladimir Putin, aflat la putere din 2000, a fost ales presedinte pe 4 martie, cu aproape 64% din voturi, în cadrul unui scrutin marcat de numeroase fraude, potrivit Opozitiei si observatorilor independenti.