Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


(VIDEO) Japonia îşi aduce aminte: un an de la cutremur şi tsunami

Japonezii au ţinut duminică un minut de reculegere în memoria victimelor seismului urmat de un tsunami, care au devastat coasta de nord-est a arhipelagului în urmă cu un an, pe 11 martie 2011, provocând moartea sau dispariţia a 19 mii de persoane.

Japonezii au încetat orice activitate, pentru o rugăciune colectivă în memoria persoanelor ucise sau sinistrate de catastrofa naturală dublată de un grav accident nuclear la centrala Fukushima.

La Tokyo, imediat după momentul de reculegere, premierul Yoshihiko Noda a susţinut un discurs în cadrul unei ceremonii la Teatrul Naţional, în prezenţa împăratului Akihito şi a numeroase personalităţi. Şeful Guvernului a promis că va face totul pentru a reconstrui regiunea devastată şi pentru a transmite amintirea acestei tragedii generaţiilor următoare.

Împăratul Akihito, care a fost supus recent unui pontaj coronarian, s-a ridicat, însoţit de împărăteasa Michiko, pentru a se ruga în faţa unui imens monument floral. "A trecut un an de la marele cutremur din est, le aduc un omagiu profund tuturor celor care şi-au pierdut viaţa", a declarat suveranul, simbolul poporului. El a denunţat apoi faptul că reconstrucţia întâmpină numeroase dificultăţi în provinciile devastate şi contaminate parţial de emisii radioactive.

Pe 11 martie 2011, un seism cu magnitudinea 9 zguduia Japonia, urmat de un tsunami gigantic, care avea să devasteze coasta pacifică de nord-est, spulberând digurile şi distrugând oraşe şi sate. Un val de 14 metri înălţime întrerupea alimentarea electrică şi circuitele de răcire ale centralei Fukushima Daiichi, provocând o topire parţială a combustibilului în trei dintre cele şase reactoare.

Pe 12 martie o explozie se produce în reactorul 1, iar acoperişul clădirii se prăbuşeşte. Se instaurează o zonă de evacuare cu o rază de 20 de kilometri, care va deveni zonă interzisă. Două zile mai târziu, o explozie de hidrogen în reactorul 3 spulberă acoperişul.

În ziua următoare are loc un incendiu controlat rapid la nivelul reactorului 4. Operatorul centralei, Tepco, devarsă tone de apă de mare, apoi apă dulce, pentru a opri fisiunea barelor de combustibil şi pentru a umple piscinele pentru combustibilul uzat.

 

Dezvăluiri incomode

 

Guvernul japonez era la curent cu riscul de fuziune nucleară la centrala de la Fukushima în orele care au urmat tsunamiului din martie 2011, însă nu a informat populaţia, potrivit AFP. Conform unui document oficial publicat vineri, într-o reuniune din 11 martie, la care erau prezenţi principalii miniştri, la doar patru ore după ce valurile gigantice au lovit centrala atomică, un participant neidentificat a evocat pentru prima oară riscul de fuziune. Potrivit AFP, dezvăluirea va alimenta şi mai mult sentimentul răspândit în rândul populaţiei că Guvernul a dovedit lipsă de transparenţă în gestionarea celei mai grave crize nucleare, de la catastrofa de la Cernobîl, din 1986.
 

Tokyo, pe punctul de a fi evacuat

 

Luna trecută, o comisie independentă de anchetă a dezvăluit că Guvernul elaborase planuri de urgenţă pentru evacuarea metropolei Tokyo, în situaţia unei explozii în lanţ a reactoarelor. Acest scenariu nu fusese adus niciodată la cunoştinţa opiniei publice.

Un nou document al Ministerului japonez al Mediului, publicat în luna februarie 2012 confirmă existenţa unor niveluri prea ridicate de radioactivitate în municipalităţi situate pe raza zonei evacuate din jurul centralei nucleare avariate de la Fukushima, unele locuri rămânând astfel de nelocuit.

Autorităţile japoneze au început să cerceteze animalele şi plantele sălbatice din jurul centralei nucleare de la Fukushima, pentru a studia impactul puternicei radioactivităţi asupra genelor acestora, a informat un oficial guvernamental, citat de agenţia Belga. Ministerul prevede publicarea, luna aceasta, a unui prim raport al acestor cercetări, efectuate de experţi din luna noiembrie, la cererea prefecturii Fukushima.

Circa o sută de mii de persoane au fost nevoite să-şi părăsească domiciliul pe o rază de 20 de kilometri în jurul centralei. În zonă, unde se află multe animale sălbatice şi care au fugit din ferme, accesul este interzis, cu excepţia unor autorizaţii speciale eliberate individual foştilor locuitori, pentru câteva ore sau diferitelor echipe de intervenţie.

Dezastrul de la Fukushima a generat o amplă dezbatere despre siguranţa şi viitorul centralelor nucleare şi a pus în evidenţă incapacitatea Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică de a impune norme generalizate, precum şi lipsa de control pe plan internaţional. În plus, a ieşit clar în evidenţă lipsa de pregătire a multor centrale în faţa unor posibile dezastre nucleare.