Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


România are funcţionari prea bătrâni

romania-are-functionari-prea-batrani.jpg

O treime dintre funcţionarii români va ieşi la pensie peste 15 ani.

O treime dintre funcţionarii publici va ieşi la pensie în următorii 15 ani. Iată ce reiese dintr-un raport al Agenţiei Naţionale a Funcţionarilor Publici, preluat de Capital. Din raport reiese că peste 32% dintre funcţionarii care deservesc administraţia publică centrală au deja peste 50 de ani.

Procentul creşte la peste 37% în cazul angajaţilor din teritoriu şi scade la 31% în cazul celor care lucrează în administraţiile publice locale. Pentru Agenţia Naţională a Funcţionarilor Publici, datele sunt îngrijorătoare, pentru că, susţine conducerea instituţiei, după o anumită vârstă, funcţionarii publici tind să se plafoneze, mai ales că ştiu că nu pot fi daţi uşor afară, din cauza legislaţiei.

În următorii zece ani, însă, agenţia vrea să inverseze raportul în structurile de stat, astfel încât 60% dintre angajaţi să fie asistenţi şi debutanţi şi doar 40 de procente să fie funcţionari principali şi superiori. În momentul de faţă, aceştia din urmă ocupă 80% din funcţiile publice.

În sprijinul obiectivului ANFP, Guvernul a adoptat la sfârşitul anului trecut o lege care prevede că orice post de execuţie din sistemul bugetar care rămâne vacant va fi ocupat exclusiv de debutanţi.