Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Amnesty denunţă tortura din Siria

Amnesty International denunţă "tortura sistematică" la care sunt supuşi deţinuţii în Siria. Raportul publicat cu o zi înainte de împlinirea unui an de la începutul revoltei împotriva regimului Bashar al-Assad menţionează 31 de metode de tortură sau alte rele tratamente utilizate de forţele de securitate siriene şi de miliţii.

"Numeroase victime au afirmat că au început să fie bătute în cursul arestării lor", apoi violenţele s-au intensificat "la sosirea în centrul de detenţie", gardienii lovindu-le cu "bastoane, puşti, bice, cu pumnii sau cu cabluri", arată raportul Amnesty International.

Potrivit afirmaţiilor făcute de 25 de foşti deţinuţi, tortura sau relele tratamente atingeau punctul maxim în timpul interogatoriilor: "Mai mulţi supravieţuitori au povestit practica dulab (pneu arab), în care victima este înghesuită într-un pneu-adesea agăţat la înălţime-şi bătută, uneori cu cabluri sau bastoane".

Alte tehnici, din ce în ce mai utilizate, constau în suspendarea deţinutului deasupra solului şi lovirea lui sau aplicarea de şocuri electrice.

Deţinuţii din Siria, unde mişcarea de contestare este reprimată violent de un an se confruntă cu "o lume de coşmar a torturii sistematice", care duce ţara cu zeci de ani în urmă, a afirmat organizaţia Amnesty International.

"Amploarea torturii şi a relelor tratamente în Siria a atins un nivel care nu a mai fost văzut niciodată timp de ani de zile şi aminteşte de era sumbră a anilor 1970 şi 1980", a afirmat organizaţia neguvernamentală, într-un raport care se bazează pe mărturiile unor supravieţuitori ce au fugit în Iordania.