Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Companiile franceze dau burse studentilor români

companiile-franceze-dau-burse-studentilor-romani.jpg

Burse franceze pentru tineri români

Companiile franceze mizeză pe talentul tinerilor români. Ambasada Franţei la Bucureşti a semnat acordurile de parteneriat cu mai multe companii franceze, pentru acordarea a 17 burse de master şi patru burse de doctorat studenţilor români.

Ambasada Franţei, Camera de Comerţ şi Industrie Franceză din Română şi peste zece firme franceze, printre care BRD, Dalkia, Eurocopter, GDF SUEZ, KPMG, Lactalis, Michelin, Renault-Dacia, s-au asociat pentru a promova cercetarea, mobilitatea studenţilor şi inserţia profesională a tinerilor români.

Este vorba de acordarea de burse pentru un număr de 20 de tineri, care să facă studiile în Franţa. La terminarea studiilor, aceşti tineri vor putea să ocupe posturi importante în cadrul firmelor franceze. Noul ambasador al Franţei la Bucureşti, Philippe Gustin, spune că tinerii români se vor putea întoarce în ţară, pentru a folosi experienţa acumulată în Franţa.

"Cred că sunt extrem de importante aceste schimburi dintre România şi Franţa în domeniul formării. Sper ca toate acţiunile noastre să aibă ca finalitate schimbul de experienţă, de formare pentru binele românilor din România. Este important ca studenţii să aducă aceste informaţii înapoi în România, având bineînţeles posibilitatea de a se întoarce în Franţa, ori într-o altă ţară francofonă sau într-o ţară europeană, pentru că vor căpăta mobilitate, dar şi să poată contribui la dezvoltarea României", spune ambasadorul Franţei la Bucureşti, Philippe Gustin.

Timp de trei ani, candidaţii selectaţi vor petrece un timp egal în România şi Franţa. Îşi vor desfăşura activitatea de cercetare în cele mai bune laboratoare din cele două ţări. Directorul general Lafarge România, Sonia Artinian, spune că este importantă implicarea în astfel de proiecte, mai ales în contextul în care cel puţin în domeniul energiei este nevoie de inovare.

"Pentru noi, Lafarge, există mai multe beneficii ale unui astfel de proiect. Primul este că acest proiect se adresează tinerilor studenţi români şi pentru noi e important să participăm la dezvoltarea acestor tineri şi suntem convinşi că rolul nostru este să contribuim la dezvoltarea sistemului de învăţământ românesc. În al doilea rând, cercetarea şi inovarea sunt domenii foarte importante pentru noi, iar în al treilea rând, domeniul cercetării vizat, cel al energiei şi eficacităţii energetice, este un domeniu esenţial, iar în România este un subiect foarte actual şi cred că este important să progresăm", spune directorul general Lafarge România, Sonia Artinian.

Investiţia totală a celor zece firme franceze pentru bursele acordate tinerilor români se ridică la 180 de mii de euro. Franţa este una dintre ţările care primesc cei mai mulţi studenţi români. Numai în 2009, peste 4.500 de studenţi români s-au înscris într-o instituţie de învăţământ superior din Franţa.