Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


SUA dezvăluie identitatea autorului masacrului din Kandahar

militar-american.jpg

(Sursa: http://www.iphone-wallpapers.cn)

Identitatea militarului american acuzat de masacrarea mai multor civili afgani a fost dezvăluită: el se numeşte Robert Bales, are 38 de ani, este căsătorit şi tată a doi copii. Pe 11 martie, el şi-a părăsit baza militară din Kandahar şi a mitraliat 16 civili afgani.

 

Mai exact, militarul american a părăsit baza din districtul Panjwayi, în provincia Kandahar (sud), după care a ucis, în două sate învecinate, 16 persoane, între care numeroşi copii şi femei, potrivit primelor elemente ale anchetei. Ulterior, el a revenit la bază, unde s-a predat.

Robert Bales a fost ulterior transferat la o închisoare militară situată în cadrul bazei Fort Leavenworth, în Kansas (centrul Statelor Unite), o decizie care a stârnit furia preşedintelui afgan Hamid Karzai.

Atacul de duminică, în care Robert Bales este suspectul numărul unu, a stârnit reacţii violente din partea Afganistanului şi a tensionat din nou relaţiile între Kabul şi Washington, la doar câteva zile de la incinerarea unor exemplare din Coran într-o bază militară americană.

Pe de altă parte, mai multe pagini de Internet ce conţineau fotografii sau articole cu privire la Robert Bales, dintre care unele aparţineau Departamentului Apărării, au fost şterse vineri după dezvăluirea identităţii acestuia.