Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Le Monde: Febra naţionalistă i-a cuprins pe ungurii din Transilvania

le-monde-febra-nationalista-i-cuprins-ungurii-transilvania.jpg

Scandalul UMF Târgu Mureş ajunge şi în ziarul francez Le Monde.

Influentul cotidian francez Le Monde comentează în ediţia de luni "febra naţionalistă care i-a cuprins pe ungurii din Transilvania". Un reportaj realizat la Târgu Mureş de Mirel Bran.

În ciuda calmului aparent, demonii naţionalismului au cuprins cochetul orăşel din centrul României. Pe 13 martie, Guvernul de la Bucureşti a propus o Ordonanţă care prevede separarea românilor de unguri în sânul Universităţii de Medicină şi Farmacie din localitate. La originea tensiunilor se află însă partidul UDMR, scrie Le Monde.

În spatele un discurs legat de autonomie şi în perspectiva alegerilor locale şi legislative din acest an, miza politică pentru mişcarea minorităţii maghiare este uriaşă. Din 1989 încoace, UDMR a făcut tot timpul parte din coaliţiile guvernamentale, fie că erau de dreapta, fie că erau de stânga.

Din 2008, însă, UMDR este confruntată cu concurenţa a două partide mai radicale, care-i atrag o parte din electorat. Iată de ce UDMR i-a ameninţat pe guvernanţii de la Bucureşti că răstoarnă Guvernul, dacă studenţii români şi maghiari de la Universitaeta din Târgu Mureş nu sunt separaţi. Or instituţia de învăţământ refuză să aplice Ordonanţa guvernamentală şi o contestă în faţa justiţiei, notează Le Monde.

Ziarul francez îşi încheie reportajul, dând cuvântul unor studenţi perplecşi din cauza acestei situaţii: "Am venit aici să învăţăm medicină şi să depăşim clişeele etnice. Acest circ politic trebuie să ia sfârşit".