Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Momente de panică pe Staţia Spaţială Internaţională

statia-spatiala-internationala.jpg

Staţia Spaţială Internaţională ( Sursa: http://dailycaller.com)

O bucată provenind dintr-un vechi satelit rusesc a provocat panică pe Staţia Spaţială Internaţională  (SSI), după ce a trecut în mare viteză la o distanţă relativ mică de naveta spaţială, a anunţat sâmbătă agenţia spaţială rusă. Şase astronauţi au fost nevoiţi să se refugieze în două capsule ruseşti Soyuz.

Acest deşeu spaţial aflat în derivă pe orbită provine din satelitul rusesc Cosmos 2251, lansat în 1993, care s-a ciocnit cu satelitul american de comunicaţii Iridium-22, în februarie 2009.

Potrivit agenţiei spaţiale ruse, bucata desprinsă din satelitul rusesc a trecut la o distanţă de 23 de kilometri de ISS, obligându-i pe cei şase astronauţi de la bordul staţiei - trei ruşi, doi americani şi un olandez - să se refugieze în două capsule Soyuz.

Capsulele Soyuz, de fabricaţie rusească, sunt ataşate la ISS şi sunt folosite de astronauţii de pe staţie pentru a reveni pe Terra la finalul misiunilor lor spaţiale sau în situaţii de urgenţă.

"Ameninţarea a trecut", a declarat o sursă de la centrul de control al misiunilor spaţiale din Rusia, citat de agenţia de presă Interfax. "Cosmonauţii au revenit la bordul staţiei pentru a-şi continua misiunea", a adăugat aceeaşi sursă.

Un incident similar s-a produs în iunie 2011, când un alt deşeu spaţial a trecut mult mai aproape pe lângă ISS, la o distanţă de doar 250 de metri.

Milioane de deşeuri din metal, plastic şi sticlă plutesc pe orbită în jurul Terrei, fiind reziduri ale celor 4.600 de lansări spaţiale efectuate în ultimii 55 de ani.

ISS este un proiect spaţial în valoare de 100 de miliarde de dolari, finanţat în principal de Statele Unite ale Americii şi la realizarea căruia participă 16 ţări.

ISS se află pe orbita terestră la o altitudine de 350 de kilometri, efectuând o rotaţie completă în jurul Terrei la fiecare 90 de minute, navigând cu viteza medie de 28.000 de kilometri/ oră.