Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Trecem la ora de vară

România trece în noaptea de sâmbătă spre duminică la ora oficială de vară. Ceasurile vor fi date înainte cu o oră, astfel că ora 3.00 va deveni ora 4.00. Duminică va fi astfel cea mai scurtă zi din an, având numai 23 de ore. Circulaţia unor trenuri va fi afectată.

După ce ceasurile vor fi date înainte cu o oră, diferenţa dintre ora oficială a României şi Timpul Universal (numit impropriu şi GMT) va fi de trei ore.

Pe perioada lunilor de vară, când soarele răsare la ora 4.30 şi apune la ora 20.00, s-a recurs la această convenţie, aplicată în România din anul 1979, pentru folosirea optimă a luminii naturale şi reducerea iluminatului artificial.

În conformitate cu Convenţia fusurilor orare, ceasornicele arată pentru fiecare punct de pe Pământ acelaşi minut şi aceeaşi secundă, iar diferenţele dintre ore sunt date de faptul că la fiecare 15 grade longitudine apare o oră în plus.

Cum sunt afectate trenurile?

CFR Călători anunţă că trecerea la ora de vară nu va afecta mersul trenurilor, dar vor fi mici întârzieri pentru garniturile aflate în circulaţie între aceste ore. Astfel, 43 de trenuri InterRegio şi 41 de trenuri Regio vor fi afectate de schimbarea de oră, acestea urmând să recupereze pe trasee întârzierile.

Trenurile de călători vor pleca din staţii după ora oficială de iarnă până în noaptea de sâmbătă spre duminică, la ora 3.00, respectiv ora 4.00 de vară. După ora oficială de vară, trenurile vor pleca din staţii conform orelor din mersul trenurilor.

Trenurile spre Republica Moldova, Ungaria, Serbia, Ucraina şi Bulgaria vor circula normal, după orele trecute în mersul trenurilor, pentru că trecerea la ora de vară se face în aceeaşi zi şi în aceste state.