Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Papa, primit triumfal în Mexic

Peste 600 de mii de oameni l-au întâmpinat vineri în Mexic pe Papa Benedict al XVI-lea cu ocazia primei sale vizite în această ţară. Cinci zile va dura turneul papal, care va poposi şi în Cuba.

Pe cei aproximativ 35 km distanţă dintre aeroportul din Silao şi Colegiul Fecioarei din Miraflores, unde Papa îşi va petrece noaptea, în oraşul Leon, o mulţime densă şi entuziastă l-a întâmpinat pe Benedict al XVI-lea cu steaguri galbene şi albe ale Vaticanului şi cu afişe care erau inscripţionate cu mesajul "Semper fiel" (Întotdeauna Credincios).

Delegaţia Papei este formată din membri ai gărzii de securitate, din medicul său personal şi mai mulţi prelaţi de rang înalt, între care cardinalul Tarcisio Bertone, secretarul de Stat şi numărul doi în ierarhia Vaticanului, şi monseniorul Dominique Mamberti, "ministrul Afacerilor Externe" al Papei Benedict al XVI-lea. El va fi însoţit şi de 76 de jurnalişti.

Papa va avea un program redus, cu o lună înainte de a împlini 85 de ani, şi va vizita cinci oraşe - Silao, Leon şi Guanajuato, din centrul Mexicului (în perioada 23-26 martie), apoi Santiago de Cuba şi Havana (26-28 martie) - pentru o a doua deplasare în America Latină în şapte ani de pontificat, după vizita în Brazilia în 2007.

În Mexic, unde lupta împotriva traficului de droguri s-a soldat cu 50.000 de morţi în cinci ani, Benedict al XVI-lea este deosebit de aşteptat pentru cuvintele pe care le va rosti pentru a condamna violenţa traficanţilor de droguri, dintre care unii pretind că sunt catolici. El s-ar putea confrunta cu critici privind înnăbuşirea scandalului de pedofilie de către Vatican. Acestuia i-au trebuit zeci de ani pentru a reacţiona la dezvăluirile privind infracţiunile de pedofilie comise de fondatorul mexican al Legionarilor lui Christos, Marcial Maciel Degollado, mort în 2008.

În Cuba, unde doar 10 la sută dintre cei 11,2 milioane de locuitori se consideră catolici, Papa va avea o etapă delicată. De la vizita istorică în 1998 a Papei Ioan Paul al II-lea, Biserica a devenit principalul interlocutor al Guvernului comunist al lui Raul Castro. Grupuri de opozanţi au manifestat şi au cerut în ultimele zile Papei să le apere drepturile, dar Biserica din Cuba a rămas foarte prudentă în faţa acestor revendicări.