Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Val de arestări în Franţa în mediile islamiste

Poliţia franceză a efectuat vineri dimineaţă aproximativ 20 de arestări în mediile islamiste radicale din Franţa, în special la Toulouse (sud-vest), la mai mult de o săptămână după moartea lui Mohamed Merah au informat surse apropiate anchetei, citate de Mediafax.

Această vastă operaţiune nu are "legătură directă" cu ancheta în cazul crimelor comise de Merah, a explicat una dintre aceste surse. Ea are ca scop "anihilarea unor filiere", potrivit sursei. Imediat după moartea lui Merah la 22 martie, procurorul din Paris, Francois Molins, a declarat că investigaţiile "vor viza de acum înainte căutarea oricărui complice". Preşedintele francez, Nicolas Sarkozy, a cerut de asemenea poliţiei să evalueze pericolul reprezentat de persoanele cunoscute că au simpatii pentru islamul radical.

Operaţiunea este efectuată de anchetatorii Direcţiei Centrale de Informaţii Interne (DCRI), în unele cazuri cu sprijinul unităţii de elită a poliţiei naţionale, RAID.

Aceasta se desfăşura în special la Toulouse, în cartierul Mirail, potrivit uneia dintre sursele citate. Poliţia a intervenit de asemenea în regiunea Nantes. Liderii grupării desfiinţate Forsane Alizza sunt instalaţi în regiunea Nantes, a precizat o sursă apropiată anchetei.

Arestările intervin la o zi după înhumarea lui Merah la cimitirul din Cornebarrieu, la periferia oraşului Toulouse, în prezenţa a circa 15 de tineri din cartierul său şi în lipsa membrilor familiei. Mohamed Merah, un islamist francez de origine algeriană în vârstă de 23 de ani, a fost ucis joia trecută în cadrul intervenţiei poliţiştilor de la unitatea de elită RAID, în apartamentul său din Toulouse, după 32 de ore de asediu. La 11, 15 şi 19 martie, acesta a ucis şapte persoane la Toulouse şi Montauban, dintre care trei paraşutişti, trei elevi şi un profesor de la o şcoală evreiască.

El a explicat că a comis aceste crime în numele Al-Qaida, iar fratele său mai mare, Abdelkader Merah, a fost inculpat şi reţinut, fiind suspectat de complicitate.