Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Mohamed Merah, funeralii lângă Toulouse

merah.jpg

Mohamed Merah, înmormântat lângă Toulouse. REUTERS/Bruno Martin

Funeralii sub strictă supraveghere poliţienească lângă Toulouse. După îndelungi polemici şi incertitudini, corpul lui Mohamed Merah a fost îngropat joi seară în careul musulman al cimitirului.

Înhumarea lui Mohamed Merah devenise o adevărată bătaie de cap pentru autorităţile franceze.

Incomodul cadavru al teroristului a fost până la urmă îngropat practic pe ascuns si pe înserate în partea musulmană a unui cimitir din periferia orasului Toulouse. Doar un grup de circa 40 de oameni, toţi bărbaţi, mulţi tineri, a putut asista la ceremonia supravegheată inclusiv de un elicopter care survola zona.

Algeria nu l-a vrut

Iniţial, autorul masacrelor de la Toulouse – 7 oameni ucişi, 3 soldati şi 4 evrei – urma să fe înmormântat în Algeria, ţara de origine a părintilor săi. Autorităţile locale au refuzat însă transferul, la fel şi orasul Toulouse care nu dorea un astfel de mort pe teritoriul său.

Pentru a nu deveni un loc de pelerinaj pentru simpatizanţii islamişti sau dimpotrivă, un loc de răzbunare pentru adversarii săi, groapa ar putea rămâne anonimă.

Spinoasa chestiune a înmormântării septuplului asasin l-a obligat inclusiv pe preşedintele-candidat să intervină pe acest teren sensibil. “Merah era francez. Să fie îngropat şi să nu facem o polemică din asta” a spus Nicolas Sarkozy.

Lidera extremei drepte franceze, Marine Le Pen, şi ea candidată la preşedinţia ţării, nu a ratat însă ocazia de denunţa “capitularea nedemnă a Franţei în faţa autorităţilor algeriene”, care au refuzat să primească trupul neînsufleţit al ucigaşului.

De precizat că Merah nu a trăit practic niciodată în Algeria, chiar dacă părinţii săi veneau de acolo.