Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Situaţia rromilor, mai precară ca niciodată

Situaţia rromilor este mai precară ca niciodată. Iată concluzia unui raport al organizaţiei pentru apărarea drepturilor omului Amnesty International. Documentul, care va fi prezentat pe larg miercuri, în contextul în care pe 8 aprilie este marcată Ziua Internaţională a Rromilor, denunţă sărăcia, excluderea şi abuzurile la care este supusă această etnie în Europa şi cere măsuri urgente.

Criza economică şi financiară care a lovit Europa nu a făcut decât să înrăutăţească situaţia deja precară a celor 10-12 milioane de rromi din Europa, reprezentanţii citez „uneia dintre cele mai mari şi mai dezavantajate minorităţi” de pe bătrânul continent.

Astfel, veniturile rromilor au continuat să scadă, şomajul în rândurile lor să se adâncească iar accesul lor la serviciile publice şi cele de sănătate să fie din ce în ce mai dificil.

În opinia Amnesty Internaţional, "acestea nu sunt doar consecinţe ale sărăciei, sunt rezultatul unei discriminări şi altor încălcări ale drepturilor omului răspândite, iar uneori sistematice".

De altfel, experţii Amnesty constată cu îngrijorare că dacă în anii trecuţi “numai grupările marginale de extremă dreapta aveau platforme antirromi”, acum partide importante, uneori aflate chiar la guvernare în unele ţări europene, cultivă un discurs vehement împotriva acestei etnii pe spatele căreia se aruncă problema infracţionalităţii ridicate.

"A venit vremea ca Europa să se trezească şi să oprească definitiv presecutarea acestor comunităţi marginalizate", a îndemnat Kate Allen, directorul Amnesty International în Marea Britanie.

Totuşi, organizaţia internaţională pentru apărarea drepturilor omului îndeamnă şi organizaţiile de rromi să devină mai active în dialogul cu autorităţile în special în probleme delicate cum ar fi cea a căsătoriilor între minori.

 
Preşedintele Centrului de Politici pentru Romi şi Minorităţi, Valeriu Nicolae