Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Grecii, tulburaţi de sinuciderea unui pensionar afectat de criză

grecii-tulburati-sinuciderea-unui-pensionar-afectat-criza.jpg

Emoţie în Grecia, după sinuciderea unui bărbat de 77 de ani, aparent afectat de criza economică.

Cazul pensionarului farmacist care a decis să-şi pună capăt zilelor, miercuri, în faţa Parlamentului de la Atena este principalul subiect al zilei în Grecia. Bărbatul în vârstă de 77 de ani ajunsese la disperare din cauza situaţiei personale tot mai precare şi a evoluţiilor dramatice în care se află Grecia.

Corespondenta RFI şi RRA la Atena, Monica Chihaia

Înainte de a se împuşca, bărbatul ar fi strigat, potrivit martorilor citaţi de presă, că nu doreşte să lase "moştenire" copiilor săi datorii. În plus, cele câteva rânduri scrise pe o bucată de hârtie mototolită, găsită în buzunarul acestuia exprimă clar motivele gestului său: "nu pot trăi în condiţiile acestea, refuz să caut mâncare în gunoi".

Şocaţi de această tragică întâmplare, sute de oameni continuau joi să depună flori şi mesaje simbolice, să aprindă lumânări în memoria victimei. Protestul acestora împotriva condiţiilor de trai din ce în ce mai apăsătoare a degenerat miercuri seară şi în cursul nopţii, în violenţe între manifestanţi şi forţele de ordine. Episoadele s-au soldat cu pagube materiale şi patru răniţi, printre care şi o jurnalistă.

În  plină campanie electorală, clasa politică îşi declină compasiunea în faţa "disperării" populaţiei, cazurile de sinucidere şi tentativele de suicid luând în ultima vreme dimensiuni îngrijorătoare. Într-un comunicat, premierul Lucas Papadimos a declarat: "Este tragic ca unul dintre cetăţenii noştri să-şi pună capăt zilelor. În aceste momente dificile pentru societatea noastră, Guvern şi cetăţeni, trebuie să susţinem oamenii care se află în dificultate".

Monica Chihaia, de la Atena, în dialog cu Andreea Orosz despre evenimentele din Grecia