Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Furia creşte în Grecia, după sinuciderea unui pensionar

furia-creste-grecia-sinuciderea-unui-pensionar.jpg

Flori şi mesaje scrise, la locul sinuciderii unui pensionar, în faţa Parlamentului grec (Foto: Reuters/John Kolesidis)

Opinia publică din Grecia  continuă să fie şocată de deciziile extreme pe care le iau unii oameni pe fondul disperării provocate de sărăcie şi lipsa alternativelor. Potrivit datelor prezentate recent de Ministerul Protecţiei Cetăţeanului, din decembrie  2009 şi până în decembrie 2011, în Grecia s-au înregistrat 1.727 de sinucideri şi tentative de suicid, în timp ce un studiu al Institutului grec de Psihiatrie arată că unul din doi adulţi prezintă simptome depresive, asociate realităţilor dure cu care oamenii  se confruntă.

Corespondenta RFI şi RRA la Atena, Monica Chihaia

Protestele cauzate de sinuciderea pensionarului  în vârstă de 77 ani au continuat, la Atena, pentru a doua noapte consecutiv. Câteva sute de demonstranţi au manifestat din nou în faţa Parlamentului elen, solicitând demisia Guvernului. Demonstranţii consideră că politicienii sunt autorii morali ai acestei tragedii.

Incidentele au început după ce în Piaţa Syntagma, sute de oameni au depus flori şi au aprins lumânări în memoria fostului farmacist, în gestul căruia văd un simbol al luptei împotriva încălcării demnităţii umane. Protestul paşnic a degenerat în violenţe, după ce forţele de ordine au interzis mulţimii să se apropie de clădirea Legislativului. A urmat un atac cu pietre din partea protestatarilor, căruia Poliţia i-a răspuns cu lovituri de baston şi gaze lacrimogene. În urma incidentelor au fost rănite mai multe persoane, printre care şi un fotoreporter, transportat la spital cu leziuni craniene grave.

Între timp, surse neconfirmate afirmă că alegerile parlamentare anticipate ar putea fi amânate. Data nu fusese stabilită, dar cea mai probabilă era opţiunea pentru 6 mai. Deşi membri ai Executivului s-au grăbit să infirme zvonurile, premierul Lucas Papadimos a subliniat că activitatea legislativă a actualului Guvern trebuie finalizată, în vederea aplicării programelor prevăzute în acordurile cu instituţiile internaţionale.

Presa elenă comentează că posibila întârziere a alegerilor ar fi determinată de presiunile Troicii ca angajamentele preelectorale să fie îndeplinite fără nicio restanţă.

Atena, Monica Chihaia, despre protestele din Grecia