Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Milioane de credincioşi celebrează Paştele catolic

Catolicii din întreaga lume celebrează duminică, 8 aprilie, sfânta sărbătoare a Paştelui sau Învierea lui Iisus Hristos. Papa Benedict al XVI-lea a ţinut sâmbătă seară lunga slujbă a Vigiliei Pascale în Bazilica Sfântul Petru din Cetatea Vaticanului. Suveranul Pontif a denunţat "ameninţarea" pe care o pot reprezenta pentru omul contemporan imensele sale cunoştinţe, care îi conferă "o putere incredibilă".

 

"Dacă Dumnezeu şi valorile, diferenţa dintre bine şi rău rămân ascunse în întuneric, toate celelalte iluminări, care ne dau o putere incredibilă, nu sunt doar progrese, ci şi ameninţări care pun în pericol lumea", a declarat Papa.

"Întunericul cu adevărat ameninţător pentru om este faptul că el este capabil să vadă şi să caute lucrurile tangibile, materiale, dar nu vede încotro se îndreaptă lumea şi de unde vine aceasta", a remarcat el într-o notă pesimistă.

Benedict al XVI-lea şi-a ilustrat cuvintele cu o imagine: "Astăzi, putem să ne luminăm oraşele într-un mod atât de uimitor, încât stelele de pe cer nu se mai văd (...) În ceea ce priveşte lucrurile materiale noi cunoaştem şi putem incredibil de multe, dar ceea ce merge dincolo de aceasta, Dumnezeu şi binele, nu mai reuşim să identificăm".

Joseph Ratzinger s-a declarat îngrijorat de faptul că omul contemporan ocidental refuză transcendenţa, într-un moment în care în Occident majoritatea oamenilor nu mai aderă la marile religii sau sunt în căutare.

"Materia primă a lumii", a declarat el, "este bună, fiinţa însăşi este bună. Răul nu provine de la fiinţa creată de Dumnezeu, ci el există în virtutea negării. Este nu-ul", a tranşat el.

"Odată cu învierea lui Iisus, lumina însăşi este creată într-un mod nou" pentru a lumina omul, a pledat liderul Bisericii Catolice.

Benedict al XVI-lea a evocat necesitatea unităţii acestei Biserici, afectată de numeroase curente, recurgând la o altă imagine, reprezentată de ceara lumânării pascale.