Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Al-Assad continuă bombardamentele. Ce va face ONU?

bashar-al-assad.jpg

Bashar al-Assad

Noi violenţe au fost înregistrate sâmbătă în Siria, acolo unde forţele armate ale lui Bashar al-Assad continuă să bombardeze oraşele în care se ascund rebelii care îi cer de mai bine de un an să cedeze puterea. Violenţele au provocat sâmbătă cel puţin 107 morţi, dintre care 74 de civili, majoritatea în bombardamentele din regiunea Hama (centru), a anunţat Observatorul sirian pentru drepturile omului (OSDO).

 

Toate acestea în conditiile în care Consiliul de Securitate al ONU a adoptat joi în unanimitate o declaraţie prin care le cere autorităţilor siriene să respecte termenul de 10 aprilie pentru a înceta principalele operaţiuni militare, iar opoziţiei siriene să facă acelaşi lucru nu mai târziu de 48 de ore de la această dată.

Bashar al-Assad nu dă semne că ar vrea să oprească masacrarea propriilor cetăţeni, chiar dacă şi-a dat acordul verbal pentru oprirea violenţelor.

În cazul nerespectării angajamentului de oprire a bombardamentelor, ONU este aşteptată să pună încă o dată în discuţie adoptarea unei rezoluţii care să permită sancţiuni împotriva Siriei şi chiar o posibilă intervenţie armată care să pună capăt violenţelor.

Precedentele rezoluţii au fost blocate de Rusia şi China, care au drept de veto în Consiliul de Securitate al ONU.

Siria este afectată din martie 2011 de o revoltă populară care s-a militarizat treptat. Potrivit OSDO, violenţele au provocat moartea a peste 10.000 de persoane, majoritatea civili.