Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Victimele de pe Titanic, comemorate la un secol de la scufundare

titanic-depart-southampton-0.jpg

Victimele de pe Titanic comemorate la un secol de la scufundare. UIG/LEEMAGE

Pasagerii de pe vasul de croazieră Balmoral se pregătesc să comemoreze 100 de ani de la scufundarea vasului Titanic în Oceanul Atlantic, la câteva sute de kilometri de coasta americană. Titanic s-a scufundat la primele ore ale dimineții de 15 aprilie 1912 în urma coliziunii cu un aisberg și tragedia în care și-au pierdut viața peste 1500 de persoane a rămas în istorie drept cel mai faimos, deși nu și cel mai grav, dezastru maritim, cel puțin pe timp de pace.

Corespondentul RFI la Londra, Petru Clej

La bordul vasului Balmoral se află 1309 pasageri, exact atâția câți erau la bordul vasului Titanic la momentul coliziunii. Interesul pentru această croazieră comemorativă a fost într-atât de mare, încât toate locurile au fost rezervate încă de acum doi ani.

Vasul reface exact itinerariul Titanicului de acum un secol. A plecat pe 8 aprilie de la Southampton, un port din sudul Angliei, a făcut escală la Cherbourg, în Normandia, apoi la Cobh în Irlanda, iar momentul comemorativ are loc în Atlanticul de Nord, exact acolo unde a avut loc coliziunea fatală, pe 14 aprilie, cu 20 de minute înainte de miezul nopții.

Mai bine de două treimi dintre cei aflați la bord, pasageri și membri ai echipajului – 1514 persoane - au pierit în dezastru, în timp de doar 710 au fost salvate.

Considerat nescufundabil, Titanicul era în primul său voiaj. Lung de aproape 270 de metri și cu un tonaj de aproape 50000, era cel mai mare vas maritim al vremii.

Accidentul s-a produs într-un câmp de aisberguri, când vasul naviga cu o viteză de aroape 40 de kilometri la oră, în pofida avertismentelor primite de la alte nave din zonă.

Coliziunea a provocat perforarea a cinci compartimente presupuse a fi etanșe, iar scufundarea a avut loc în mai puțin de trei ore.

Organizarea haotică a făcut ca mai puțin de o treime dintre cei aflați la bord să fie salvați, în bărcile de salvare insuficiente ca număr și încărcate doar pe jumătate.

Majoritatea celor salvați au fost femei și copii, procentul scăzând de la pasageri de clasa I la cei de clasa a III-a, ceea ce denotă structură socială extrem de ierarhizată a pasagerilor. Pasagerii din bărci au fost preluați de vasul Carpatia, care a răspuns unui SOS de pe Titanic și au ajuns în portul New York după trei zile.

Catastrofa scufundării Titanicului a avut la acel moment, păstrând proporțiile, impactul mediatic al atacurilor din 11 septembrie 2001. Fascinația evenimentului de acum un secol a dăinuit, el constituind inspirație pentru nenumărate filme, cărți , expoziții și colecții, deși scufundarea Titanicului nu reprezintă cel mai mare dezastru maritim din istorie, nici chiar pe timp de pace.

Epava Titanicului a fost localizată pe 1 septembrie 1985, pe fundul oceanului, la 3700 de metri adâncime. Ultima supraviețuitoare a scufundării, Milvina Dean, care avea două luni în momentul ciocnirii, a decedat în 2009, la vârsta de 97 de ani.   

Titanicul a rămas în istorie ca un simbol al fragilității și efemerului tehnologiei și științei în confruntare cu natura. Recentul dezastru al vasului de croazieră Costa Concordia, eșuat în apropierea coastei de vest a Italiei, este o confirmare, după un secol, a acestei fragilități, combinată cu erorile inerente ale celor care pilotează aceste nave.   

Petru Clej, Londra