Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Bulgaria, destinaţie preferată de români

110 000 de turiști străini sunt așteptați în Bulgaria în zilele de sărbători. Cel mai numeros – 65000 este grupul turiștilor din România, 30 000 – cu 7% mai puțin în comparație cu anul trecut, vor veni din Grecia, căteva mii – din Serbia, Macedonia și Muntenegru.

250 000 de bulgari nu vor petrece sărbătorile acasa. Din cauza crizei numai 60 000 vor pleca în străinătate. Cel mai mare este interesul pentru călătoriile în Grecia și Turcia. Căteva mii de turiști vor petrece sărbătorile în Serbia și în România.

Majortitatea turiștilor români se îndreaptă spre litoralul bulgăresc de nord al Mării negre – Kavarna, Balcicul, Albena, Nisipurile de aur și Varna. A crescut interesul pentru principalul centru turistic în interiorul Bulgariei – Veliko Tărnovo, pentru Arbanassi, Gabrovo, Triavna, Drianovo și Elena - localități pitorești în poalele muntilor Stara Planina, situate pe drumul București-Istanbul la numai 100 de kilometri de Giurgiu. În zona se află multe mănăstiri medievale.

Preţurile mici, atractive pentru români

Românii sunt atrași în primul rând de prețurile mici. Masa și cazarea sunt de două ori mai ieftin ca în România. Cheltuielile de drum sunt foarte mici. Nivelul serviciilor turistice însă lasă de dorit în comparație cu cel din Turcia și Grecia.

2000 de români au făcut rezervări pentru zilele de sărbători în stațiunea „Albena” aflată în apropierea orașului Balcic. Aici mai multe hoteluri au fost deschise pe data de 30 martie. Prețurile încep de la 30 de euro cazarea pe o noapte.

În cazul rezervărilor on-line se fac reduceri de 10%. Pentru prima dată în acest an „Albena” oferă prețuri speciale pentru oamenii de peste 55 de ani în cadrul programului european „Cei 55 de aur”.

În 2012 oaspeții stațiunii vor folosi gratuit umbrela de plajă și șezlong, primul copil nu va plăti cazarea și masa, ceilalți vor profita de reduceri de 70% de la tariful normal.

Anul trecut aproximativ 1 milion de turiști români au vizitat Bulgaria. Numărul lor rămâne constant în ultimii ani.  În 2011 Bulgaria a fost vizitată de 6,4 de milioane de turiști străni. Veniturile din turism au crescut cu 3,8% pînă la 2,8 miliarde euro.