Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Norvegia vrea să expulzeze cerşetorii, în special pe cei români

Guvernul norvegian vrea să expulzeze cerşetorii străini, în special români, elatează site-ul Views and News from Norway. Executivul de la Oslo de centru-stânga intenţionează să introducă în Parlament o propunere de lege care să permită poliţiei să expulzeze cerşetorii străini suspectaţi că fac parte din grupări organizate sau că sunt victime ale traficului de persoane.

 

Cotidianul Aftenposten a anunţat vineri că noua lege care urmăreşte expulzarea cerşetorilor controlaţi de reţele organizate va fi înaintată spre sfârşitul anului.

Ministrul Justiţiei Grete Faremo a subliniat că cerşitul va rămâne în general legal şi că noua lege nu va face discriminare între norvegieni şi ceilalţi.

Ea a recunoscut că poliţia va trebui să supravegheze atent cerşetorii pentru a descoperi indiciile unui trafic de fiinţe umane sau al unei reţele de cerşetorie organizată. Pentru moment nu este clar cum îi va urmări pe cei bănuiţi că ar fi în spatele unor astfel de infracţiuni.

Propunerea este o reacţie la numărul mare de cerşetori veniţi în ultimii ani în Norvegia.

Legea care interzicea cerşitul a fost abrogată în 2006, iar din 2007 au început să apară numeroşi cerşetori din România şi Bulgaria.

Plângeri au fost înregistrate chiar de atunci, în special în legătură cu cerşetorii români, consideraţi de multe ori agresivi şi membri ai unor reţele organizate.