Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Jurnalist român, interdicţie de cinci ani în Ucraina

3118.jpg

Jurnalistul Sergiu Dan, interdicţie de cinci ani în Ucraina

3 mai este Ziua Mondială a Libertăţii presei, anual ONG-uri arată statistici îngrijorătoare privind încălcarea dreptului la liberă exprimare. Abuzurile asupra jurnaliştilor continuă însă chiar şi cu semnalele de alarmă pe care le trag organizaţiile pentru apărarea drepturilor omului. Recent unui jurnalist cu dublă cetăţenie română şi ucrainiană i-a fost pusă interdicţia de a intra în Ucraina, pentru o perioadă de 5 ani.

Decizia Serviciului de Securitate al Ucrainei nu a fost motivată în vreun fel. Jurnalistul Sergiu Dan este cunoscut pentru articolele sale despre situaţia românilor din comunităţile istorice ale României, Maramureşul din dreapta Tisei sau Valea Timocului. Liliana Simionescu a vorbit cu Sergiu Dan despre situaţia în care se află.

Rep: Cum ai aflat de interdicţie?


Sergiu Dan: Pe data 21 aprilie trebuia să ajung acasă în Ucraina, în Maramureşul din dreapta Tisei. La frontieră româno-ucraineană am trecut de vama românească fără probleme.

La vama ucraineană, însă după o jumătate de oră vameşii ucraineni mi-au spus că sunt nişte probleme legate de documente. Nu au vrut să îmi dea nicio explicaţie. După aproape o oră cei cu care eram au putut trece fără probleme, mie însă mi s-a pus o interdicţie venită din partea Serviciului de Securitate al Ucrainei.

Rep: Să înţeleg că nu ai primit nicio explicaţie, nu ai fost anunţat de această interdicţie? De când era interdicţia?

Sergiu Dan: Din documentul pe care l-am primt de la vameşi am înţeles că interdicţia a fost emisă la 24 ianuarie 2012, deci de aproape trei luni şi este valabilă până pe 24 ianuarie 2017. Practic, eu în această perioadă de cinci ani nu o să pot să merg acasă, să îmi văd bunicii, părinţii... sigur că o să ne întâlnim la Sighet sau la Bucureşti, dar nu cu toată familia.

O să poată să vină părinţii, dar am un frate care are probleme, nu poate să meargă, cu el nu o să pot să mă văd. Am bunici care sunt în vârstă, ei nu o să poată să treacă frontiera, nu o să îmi văd casa, nu o să îmi văd satul cinci ani...


Rep: Sergiu Dan, tu eşti şi cetăţean ucrainean şi cetăţean român, ai primit vreun răspuns până acum, ce demersuri ai făcut?
Sergiu Dan: Le-am scris celor de la Securitatea Ucraineană, dar în primul rând i-am întrebat pe cei de la vamă cum pot să rezolv această problemă ştiind că nu am încălcat nicio lege. Nici românească, nici ucraineană.

Vameşii mi-au spus să merg la Ambasada Ucrainei de la Bucureşti. Am mers la ambasadă, aceştia mi-au spus că nu ştiu nimic şi că nu mă pot ajuta cu nimic şi mi-au recomdat să trimit o scrisoare la Kiev la Serviciul de Securitate al Ucrainei. Acum sunt în aşteptarea unui răspuns. Am apelat de asemenea la MAE, am depus un memoriu, aştept să văd dacă va cere o notă explicativă şi dacă cei de la Kiev vor răspunde.

Rep: Sergiu, eşti jurnalist în România, se ştie că activitatea ta de-a lungul anilor a fost îndreptată către românii de peste Tisa, de unde eşti de fel... crezi că a contat asta?

Sergiu Dan: Nu ştiu să fi fost, să fi făcut vreodată un articol în care să fi scris vreun adevăr despre unele acţiuni ale statului ucrainean sau care să fie vreo ameninţare la adresa securităţii Ucrainei.

Dacă am făcut articole privind românii din Ucraina, am prezentat situaţia reală de acolo, că au probleme sau că nu au probleme... Din această cauză nu înţeleg de unde această interdicţie, care a fost motivul?

Rep: Când se întâmplă acest lucru... adică ce trebuie să faci ca un stat să îţi interzică să intri pe teritoriul lui?

Sergiu Dan: Eu înţeleg că o persoană nu ar trebuie să aibă voie să intre pe teritoriul unui stat atunci când este o ameninţare pentru securitatea statului respectiv. Ori eu nu ştiu de ce sunt considerat o ameninţare?

Rep: Mai ştii şi alte cazuri de genul ăsta în care jurnaliştilor sau altor persoane li s-a interzis să intre în Ucraina?

Sergiu Dan: Da, chiar anul trecut în regiunea Odesa, la sfinţirea bisericii din Hagi-Curda, doi ziarişti români au primi interdicţie. Era emisă în 2009, nici măcar în 201, era la fel pe o perioadă de cinci ani. Anul acesta, un bătrân de peste 80 de ani la frontierea româno-ucraineană s-a trezit cu o interdicţie asemănătoare, tot cinci ani. 

Bătrânul, originar din Cernăuţi stabilit la Oradea, despre care se spune în presă că este cercetător, a scris multe cărţi despre crimele comise de NKVD, dar crime comise şi în rândul ucrainenilor, nu doar în rândul românilor.

Să înţeleg că Ucrainei nu îi place nici atunci când cineva încearcă să prezinte şi drama ucrainenilor, nu doar a românilor sau a polonezilor, sau a celorlalţi din regiunea Cernăuţi.           

Rep: Sergiu, tu până la urmă eşti şi jurnalist. Te-ai gândit să sesizezi şi asociaţiile profesionale, dacă te-ai gândit să mergi mai departe cu acest demers, după ce vei afla un răspuns clar legat de interdicţia aceasta?

Sergiu Dan: Iniţial, nici nu ştiam cum să abordez problema. Eu am mers acolo într-o vizită privată, dar totuşi sunt şi jurnalist... Gândindu-mă mai bine, consider că într-adevăr trebuie să apelez la instituţiile care pot să apere şi sunt în măsură să apere drepturile jurnaliştilor. O să apelez la organizaţiile din România şi bineînţeles la organizaţiile din străinătate.

Sergiu Dan are 26 de ani şi este jurnalist la Agenţia de Presa RADOR, are dublă cetăţenie şi şi-a făcut studiile la Bucureşti. S-a născut în satul Apşa de Mijloc în Maramureşul istoric din Ucraina, zona Transcarpatia. Segiu Dan deţine funcţia de secretar general al Clubului Maramureşenilor din dreapta Tisei, un ONG care promovează tradiţia şi cultura românească maramureşeană şi este vicepreşedinte al Asociaţiei Convergenţe Europene. 

 
Jurnalistul Sergiu Dan, intervievat de Liliana Simionescu