Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Suspecţii atentatelor din 2001 din SUA, în faţa justiţiei

Aproape 11 ani. De atât a fost nevoie pentru ca cei cinci islamişti acuzaţi de organizarea atentatelor din 11 septembrie 2001 să compară în faţa justiţiei. Khalid Sheikh Mohammed şi alţi patru bărbaţi suspectaţi de organizarea celor mai sângeroase atentate din istorie urmează să fie puşi sub acuzare de un tribunal militar de la Guantanamo Bay.

Precedenta iniţiativă de punere sub acuzare a fost blocată, în urmă cu trei ani, când preşedintele Barack Obama a încercat să închidă centrul de detenţie de la Guantanamo.

Eforturile Administraţiei Obama de a-l judeca pe Khaled Sheikh Mohammed într-o instanţă federală din New York au fost blocate de opoziţia republicană, astfel că procesul teroristului se va desfăşura tot la Guantanamo Bay, cum era prevăzut iniţial.

Organizatorul atentatelor de la 11 septembrie 2001, Khaled Sheikh Mohammed, alături de Waleed bin Attash, Ramzi Binalshibh, Ali Abd al-Aziz Ali şi Mustafa Ahmad al-Hawsawi urmează să fie judecaţi în cadrul aceluiaşi proces.

Ei sunt acuzaţi de organizarea atentatelor de la New York, Washington DC şi Pennsylvania, în care au murit 2.976 de oameni.