Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Scandal medical în Franţa

La tribunalul din Nanterre în periferia Parisului s-a deschis procesul intentat laboratorului farmaceutic Servier - al doilea din Franta - şi preşedintelui-fondator al acestuia, Jacques Servier. Procesul penal începe la nici doi ani după ce s-a declanşat scandalul Mediator după numele unui medicament antidiabetic acuzat că ar fi la originea a 500 până la 2000 de morţi.

E vorba de cel mai mare scandal sanitar din Franţa postbelică. Recursurile juridice şi bătălia procedurală lansată chiar din prima zi de avocaţi lui Servier ar putea duce la amânarea procesului dar soarta, viitorul laboratorului farmaceutic pare din ce în ce mai sumbru.

Sigur de el, Jacques Servier a spus încă de la declanşarea scandalului Mediator în vara lui 2010 că aceasta practic nu are impact asupra activitătii sale. E adevărat că laboratorul - al doilea din Franta după Sanofi - îsi realizează 80 la sută din vânzări în afara tării.

Or afacerea legată de medicamentul antidiabetic - prescris adesea ca unul pentru a tăia pofta de mâncare - a avut un impact mediatic limitat, s-a vorbit putin în străinătate despre efectele nefaste ale Mediator-ului asupra sănătătii oamenilor, mai ales  a celor bolnavi de inimă. Este si motivul pentru care cifra de afaceri a lui Servier a continuat să progreseze anul trecut ajungând la aproape 4 miliarde de euro.

Doar activitatea din Hexagon este în scădere, aici imaginea laboratorului fiind extrem de degradată de doi ani încoace. Procesul de la Nanterre, urmat în curând de un altul la Paris, riscă să pună însă în pericol existenta grupului farmaceutic. In primul rând din cauza diverselor pagube pe care Servier ar putea fii obligat să le plătească victimelor.

Astăzi se evocă între 500 si 2000 de morti dar 5 milioane de pacienti au înghitit în trei decenii pilule Mediator. Numărul de victime ar putea deci creste, la fel si cifra totală a indemnizatilor. Servier spune însă că a pus bani deoparte, circa două miliarde de euro, ca să facă fată acestor eventuale probleme.

Mediator nu este însă singurul medicament fabricat de Servier arătat cu degetul. Protelos, destinat tratamentelor contra osteoporozei, este bănuit de efecte secundare grave.

Alte 5-6 mdicamente fabricate de Servier - cum ar fi Vastarel sau Trivastal - sunt pe lista celor supravegheate îndeaproape de Agentia franceză a medicamentului. Apoi, ce sanse mai are Servier să pună pe piată noi produse după procesul Mediator? Greu de spus, laboratorul fiind un adept al opacitătii totale.

Ce se stie însă este că presedintele-fondator, Jacques Servier, astăzi în vârstă de 90 de ani si prezent pe banca acuzatilor la Nanterre, a mizat de la bun început pe medicamente generice. Servier spune azi că are 9 tratamente inovante în fază de teste clinice. Medicamente ce au putine sanse să fie comercializate în viitorul apropiat, moment în care probabil Servier nu va mai fi la cârma firmei, o firmă ce este totusi al 15-lea exportator francez.

In functie de verdictele de la diversele procese care vor urma, va depinde în mare măsură si viitorul laboratorului farmaceutic francez. Riscul cel mai mare ar fi însă ca pe lângă amenzile pe care le-ar putea suferi, laboratorului Servier să îi fie interzisa activitatea.