Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Medicii ar trebui să aibă salarii mai mari

Medicii  trebuie să aibă cel puţin două-trei salarii medii pe economie. Solicitarea se regăseşte într-o declaraţie adoptată de Asociaţia Europeană a Medicilor de Spitale şi Federaţia Europeană a Medicilor Salariaţi.

Cele două organizaţii cer guvernelor din ţările membre ale Uniunii Europene asigurarea fără întrerupere a finanţării sistemelor de sănătate la un nivel comparabil cu media din ţările Uniunii Europene, pentru a îndeplini primul factor pentru revenirea economică a UE.

Mai exact, se cere  îmbunătăţirea dotărilor tehnice din spitale, astfel încât să fie îndeplinite standardele ştiinţifice internaţionale, garantarea unui salariu minim pentru medicii de spital în concordanţă cu calificarea lor, însă nu mai puţin de minim două sau trei salarii medii pe economie, implementarea completă şi rapidă în legislaţiile naţionale a directivei privind timpul de lucru, obţinerea unei balanţe între timpul de lucru al doctorilor şi timpul personal şi viaţa de familie, garantarea autonomiei profesionale şi a autoguvernării medicilor de spital.

România a fost reprezentată la această reuniune de Colegiul Medicilor din România, Federaţia Sindicatelor Democratice ale Medicilor "Dr. Ioan Cantancuzino" şi Camera Federativă a Medicilor.

"Dreptul la sănătate este un drept fundamental, recunoscut de toate tratatele europene. Delegaţiile reunite la Varn  consideră că menţinerea calităţii în sistemele de sănătate din ţările membre ale Uniunii Europene necesită condiţii de muncă potrivite pentru doctorii din spitale", au precizat reprezentanţii Colegiului Medicilor din România.

"M-am simtit jenat când am comparat situaţia din România cu cea a medicilor din celelalte ţări. În cadrul dezbaterilor, reprezentanţii celorlalte ţări au rămas şocaţi de condiţia medicului din România, plecând de la veniturile pe care le obţine, timpul de lucru şi încălcarea independenţei profesionale.

Delegaţiilor celor două organizaţii şi-au manifestat susţinerea pentru poziţia Colegiului Medicilor din România şi, în condiţiile în care medicii români vor decide mişcări de protest, vor asigura un lobby european pentru rezolvarea problemelor. Au fost delegaţi care au considerat ruşinoase veniturile medicilor din România şi Bulgaria. De aceea, menţionarea veniturilor de două-trei ori este o consecinţă şi a situaţiei din România şi Bulgaria, urmând ca într-o etapă ulterioară linia europeană să stabilească un venit minim garantat pentru medicii din diferite sisteme din Europa", a explicat  Vasile Astărăstoae, preşedintele CMR.

În cadrul reuniunii, reprezentantul Colegiului Medicilor din România, prof. dr. Vlad Tica, a fost ales vicepreşedinte al Asociaţiei Europene a Medicilor de Spital.

AEMH este o asociaţie profesională care are ca scop principal îmbunătăţirea tuturor aspectelor legate de condiţiile din spitalele din Europa.

 
Andreea Orosz şi magazinul european