Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Unde se duc banii tăi?

unde-se-duc-banii-tai.jpg

Contribuabilii români vor putea afla unde se duc banii lor.

Românii vor putea afla ce face statul cu banii lor, de pe o nouă platformă de Internet, lansată cu sprijinul ambasadelor Statelor Unite şi Canadei la Bucureşti. Concret, pagina on line "Bani pierduţi" îşi propune să publice cheltuielile instituţiilor publice din România, raportate la contribuţiile către bugetul de stat.

Vrei să afli câţi bani s-au strâns de la tine şi ceilalţi contribuabili la bugetul primăriei? Vrei să afli cât din banii daţi statului au mers în investiţii şi care este stadiul acestora? Vrei să afli, în general, ce face statul şi ce fac autorităţile locale cu banii adunaţi de la români? Nimic mai simplu: de acum înainte, este suficient să intri pe adresa de Internet www.banipierduti.ro.

Ideea a câştigat un concurs de proiecte finanţat de ambasada Statelor Unite şi beneficiază şi de susţinerea ambasadei Canadei. "În aceste momente economice dificile, problema banilor pierduţi este una relevantă pentru toată lumea. Românii vor să ştie cum sunt folosiţi banii plătiţi de ei, iar proiectul va urmări aceşti bani. Site-ul va oferi o hartă a cheltuirii banilor publici uşor de folosit şi de către persoanele care nu sunt de specialitate. În acelaşi timp, este un instrument pentru autorităţi care le pot arăta cetăţenilor cum sunt utilizaţi banii", a declarat la lansarea proiectului adjunctul ambasadorului american, Duane Butcher.

Să mai spunem că pagina de Internet foloseşte datele oficiale publicate de Ministerul Finanţelor Publice, infomaţii transformate în analize care pot fi pe înţelesul contribuabililor.