Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


ONU confirmă: Peste 100 de civili, ucişi în bombardamentele de la Houla

Observatorii Naţiunilor Unite confirmă masacrul din localitatea siriană Houla. Investigaţiile din ultimele 24 de ore au concluzionat că forţele lui Bashar al-Assad au ucis vineri cel puţin 100 de civili în localitatea Houla şi au rănit alte câteva zeci. Printre victime se numără şi 32 de copii sub 10 ani, au precizat observatorii ONU.

 

La Damasc, generalul Robert Mood, şeful observatorilor, a condamnat "tragedia brutală" şi a afirmat că observatorii au numărat peste 92 de morţi, dintre care 32 de copii cu vârste mai mici de zece ani, adăugând că echipele continuă numărătoarea la faţa locului.

Secretarul general al ONU Ban Ki-moon şi emisarul Kofi Annan au denunţat în termenii duri bombardamentele. Ei au subliniat că evenimentele din urmă cu două zile reprezintă o încălcare a armistiţiului încheiat de forţele guvernamentale şi de cele rebele în luna aprilie.

"Această crimă revoltătoare şi teribilă, în care forţa a fost folosită orbeşte şi în mod disproporţionat, este o încălcare flagrantă a dreptului internaţional şi a angajamentelor asumate de Guvernul sirian de a înceta recursul la armament greu în oraşe şi violenţa de orice fel", au apreciat cei doi oficiali, adăugând că "autorii acestor crime trebuie să fie judecaţi".

În plus, Emiratele Arabe Unite au cerut o reuniune de urgenţă a Ligii Arabe pentru a se lua măsuri împotriva regimului de la Damasc.

La rândul lor, Parisul, Londra şi Berlinul au denunţat acest atac, fără a lua însă în considerare apelul lansat de Armata siriană liberă (ASL), formată în mare parte din dezertori, de a desfăşura "raiduri aeriene" împotriva regimului lui Bashar al-Assad.

Opoziţia a atribuit acest masacru regimului preşedintelui Bashar al-Assad, în timp ce agenţia oficială Sana a acuzat "grupările teroriste armate" că au "incendiat şi au aruncat în aer casele vineri seara (...) pentru a sugera că forţele armate siriene bombardează regiunea".

Între timp, trupele lui Bashar al-Assad continuă să reprime cu violenţă revolta îzbucnită în martie anul trecut. Alte 20 de victime au fost raportate ieri în urma unor noi atacuri ale forţelor guvernamentale.