Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Interzicerea fumatului ar putea reduce numărul de turişti în Bulgaria

interzicerea-fumatului-ar-putea-reduce-numarul-turisti-bulgaria.jpg

Fumatul a fost interzis în spaţiile publice din Bulgaria.

Fumatul este complet interzis de vineri, 1 iunie, în spaţiile publice din Bulgaria. Legea a fost adoptată în aprilie, într-o primă lectură, după dezbateri tensionate. În acel moment, era vorba de o interdicţie ce viza fumatul doar în spaţiile publice închise. Apoi, după o recomandare a Ministerului Sănătăţii, fumatul a fost interzis şi la locul de muncă, în restaurante, baruri, mijloace de transport în comun.

Fumătorii bulgari nu îşi mai pot satisface viciul nici în hoteluri, în apropierea instituţiilor publice ori în locurile publice de agrement. În aeroport, vor fi amenajate locuri speciale pentru fumat.

Numărul bulgarilor fumători este foarte mare, arată statisticile. Aproximativ 39% dintre bulgari fumează şi o treime dintre femeile fumătoare nu renunţă la acest obicei nici după ce rămân însărcinate. Totuşi, mai mult de jumătate dintre bulgari se declară în favoarea interzicerii fumatului în spaţiile publice închise.

Deşi legea a intrat în vigoare la miezul nopţii, efectele sale deja se fac simţite. Sesiunea parlamentară de vineri nu a mai început, din cauza lipsei de cvorum. Parlamentarii şi-au luat cafelele şi ţigările şi s-au reunit la intrarea nordică a Parlamentului.

Ar putea exista şi consecinţe asupra turismului. Bulgaria ar putea pierde o parte din turişti din pricina acestei interdicţii, avertizează agenţiile de voiaj. Iar cea care ar putea capitaliza şi atrage aceşti turişti este România. Turiştii dependenţi de tutun ar putea alege România, deoarece aici legile antifumat sunt mai laxe, iar controalele în restaurante, birouri şi hoteluri, mai puţin severe, potrivit agenţiei de presă bulgare Novinite. În România, există o lege care interzice parţial fumatul în spaţiile publice, dar ea este încălcată în majoritatea cazurilor, mai relatează Novinite.

Există însă şi o notă de optimism. Hotelierii din Bulgaria se aşteaptă ca un milion de români să vină în Bulgaria în acest sezon estival. Iar cei mai mulţi dintre ei nu au aflat încă de faptul că nu vor mai putea fuma nici în hoteluri, nici în restaurante, spun oamenii de afaceri bulgari.