Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Egiptenii cer pedeapsa capitală pentru Mubarak

Mii de egipteni au protestat sâmbătă în mai multe oraşe din ţară criticând verdictele pronunţate în cadrul procesului fostului preşedinte Hosni Mubarak. Alături de fostul ministru de Interne, acesta a fost condamnat la închisoare pe viaţă. Ei au fost găsisţi vinovaţi de uciderea a 850 de persoane în cadrul manifestaţiilor de anul trecut care au dus la căderea regimului Mubarak.

 

În afara celor doi, şase foşti înalţi responsabili ai Ministerului de Interne, care erau judecaţi pentru aceleaşi acuzaţii, au fost achitaţi. Şi cei doi fii ai lui Mubarak au scăpat de închisoare, după ce faptele de corupţie de care erau acuzaţi au fost prescrise.

Manifestanţii ieşiţi în stradă în marile oraşe ale Egiptului au scandat şi împotriva puterii militare care a preluat conducerea ţării după înlăturarea fostei conduceri a ţării.

"Dacă nu obţinem dreptate pentru martirii noştri, vom muri ca ei", scanda mulţimea în piaţa Tahrir.

"Închisoarea pe viaţă pentru popor şi achitarea pentru Mubarak", ironiza un manifestant pe o pancartă, cu referire ca apelul la sentinţă pe care apărarea lui Mubarak se pregăteşte să îl depună.

"Dacă tu crezi că fostul regim a căzut, greşeşti. Versiunea originală este în curs de descărcare", ironiza o altă pancartă.

Mulţimii i s-a alăturat unul dintre candidaţii eliminaţi în primul tur al alegerilor prezidenţiale, desfăşurate pe 23 şi 24 mai, Hamdeen Sabbahi, candidat de stânga care a obţinut a treia poziţie.

În marele oraş Alexandria (nord) între 4.000 şi 5.000 de persoane au manifestat, în timp ce la Ismailiya, lângă canalul Suez, aproximativ 1.500 de persoane s-au adunat, conform corespondenţilor AFP aflaţi la faţa locului.

La Suez, în estul Cairoului, câteva sute de persoane au manifestat şi aproximativ 2.000 de persoane au defilat la Port-Said (nord-est) solicitând "curăţarea sistemului judiciar", conform martorilor.