Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Bashar al-Assad, dezlănţuit în faţa Parlamentului

bashar-al-assad.jpg

Preşedintele Siriei, Bashar al-Assad

Preşedintele Siriei, Bashar al-Assad, şi-a acuzat duminică concetăţenii că primesc bani pentru a participa la manifestaţii împotriva regimului în toată ţara sau pentru a ucide, relatează AFP. Liderul sirian a vorbit de asemenea despre "adolescenţi de 14 sau 15 ani care au primit 2.000 de lire siriene (40 de dolari) pentru a ucide" membri ai forţelor guvernamentale dar şi civili. Peste 10.000 de oamni au murit în ultimul an în Siria, de la începutul revoltei populare, conform unui bilanţ al ONU.

 

"Unii sunt şomeri, ei primesc bani pentru a participa la manifestaţii" împotriva regimului, a afirmat Assad, în cadrul unui discurs susţinut în faţa Parlamentului, difuzat de televiziune. "Ce eforturi trebuie să depunem pentru a curăţa spiritele tinerilor care primesc bani pentru a ucide?", s-a întrebat el.

Preşedintele sirian Bashar al-Assad, care se confruntă cu o revoltă populară de peste 15 luni, a afirmat totodată că ţara sa este vizată de un "plan de distrugere" şi un "război condus din străinătate". El s-a auto-prezentat drept o barieră împotriva "terorismului care creşte".

Regimul a "încercat toate mijloacele politice", dar aceste eforturi sunt fără rezultat, "deoarece ne confruntăm cu un veritabil război condus din străinătate, iar mijloacele de a-l înfrunta sunt diferite", a adăugat el.

Assad a subliniat că cei responsabili de "terorism nu sunt interesaţi de dialog sau reforme. Ei sunt însărcinaţi cu o misiune şi nu se vor opri până nu vor îndeplini această misiune sau până nu îi vom aresta".

"Siria este deschisă tuturor sirienilor, oricare ar fi opiniile lor, dar terorismul nu poate face parte din procesul politic şi trebuie să luptăm împotriva terorismului pentru a vindeca naţiunea. Vom continua să facem faţă cu tărie terorismului", a precizat el.

"Nu va exista compromis în lupta împotriva terorismului şi a celor care îl susţin", a mai spus preşedintele sirian, care nu recunoaşte mişcarea de contestare, asimilând-o "terorismului". "Securitatea naţiunii este o linie roşie", a adăugat el.

La începutul discursului său, preşedintele a salutat memoria "tuturor martirilor" din Siria, fie că sunt civili sau militari, subliniind că "sângele lor nu va fi curs în van".

La sosirea sa în Parlament, Assad a fost aplaudat de deputaţii reuniţi în prima sesiune după alegerile de la 7 mai. Un moment de reculegere a fost respectat în memoria "martirilor".