Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Femeile pot îmbina viaţa profesională cu cea de familie

carte.jpg

Femeile pot îmbina viaţa profesională cu cea de familie

Femeile pot îmbina viaţa profesională cu cea de familie. Iată principalul mesaj transmis prin intermediul unui proiect european ce promovează egalitatea de gen. În cadrul proiectului a fost lansată şi cartea  "Cariera - substantiv feminin".

Cartea prezintă poveştile de succes a 32 de femei care au reuşit să îmbine cu succes cariera cu viaţa personală. Demersul este cu atât mai necesar cu cât, după cum povesteşte chiar una dintre doamnele intervievate, România e codaşă la capitolul egalitate de gen, ocupând un graţios loc  112 în lume din 134 de ţări analizate.

Din 800 de poveşti de succes au fost selectate cele 32– toate întruchipând într-un fel sau altul o premieră.

Uca Marinescu - prima româncă în Antarctica şi prima femeie din România care a ajuns la ambii Poli, Laura Codruţa Kovesi - prima femeia care a ocupă funcţia de procuror general al Romaniei, Aurelia Vişinescu - cel mai cunoscut oeonolog femeie, Doina Banciu - cea mai cunoscută femeie din domeniul informaticii din  România, Magda Matache - director executiv al Romani Cris şi cea mai cunoscută militantă pentru drepturile femeilor rome, – sunt doar câteva dintre femeile care îşi spun povestea în carte şi care au participat la conferinţa şi dezbaterea organizate în Bucureşti.

În cadrul proiectului a fost lansat şi un spot TV cu trei femei dintre cele 32 intervievate, mesajul transmis urmând să ajungă la un public ţintă de 300.000 de femei din mediul rural şi urban.

Cred că s-a dărâmat un mit în Ministerul Public şi cred că orice femeie procuror poate fi procuror general” recunoaşte Laura Codruţa Kovesi, una dintre persoanele intervievate în cadrul proiectului european.

Şi tot ea recunoaşte: probabil, va rămâne în istorie nu pentru ce a făcut, ci pentru că a fost prima femeie procuror general. Important e că după această nominalizare, mai multe femei au curaj să se înscrie la concursuri pentru posturi de conducere. Altele însă, au lăsat cariera în magistratură pentru o carieră de succes în afaceri

Acesta este cazul Ioanei-Mădălina Lupea, femeie de afaceri din Prahova, mamă a doi copii, care a renunţat la cariera de procuror pentru a fi în prezent director executiv al unuia dintre cei mai importanţi distribuitori de cafea din România.

La rândul ei, Uca Marinescu, cea mai cunoscută femeie-explorator din România, povesteşte  că în expediţiile pe care le-a făcut nu a încercat să atingă o nouă performanţă, ci a a avut ca obiective cunoaşterea oamenilor, a vieţii lor, să înveţe cât mai multe de la ei, chemarea către toate acestea fiind mai tânără ca ea.

"Am avut nişte principii care s-au format pe parcursul vieţii. Am încercat întotdeauna să nu fac parte din problemă, ci să fac parte din acţiune. Ideea mea a fost de a nu crea probleme, ci de a prelua problema şi să acţionez", a declarat Marinescu. Povestea ei o regăsiţi în cartea Cariera - substantiv feminin".

Cartea, lansată în cadrul proiectului "Şanse egale pentru cariere de succes", cofinanţat din Fondul Social European, a fost tiparită într-un tiraj de 4.000 de exemplare, din care 3.500 distribuite direct şi 500 vor fi oferite  în cadrul conferinţelor regionale.

Proiectul "Şanse egale pentru cariere de cucces" este derulat de SIVECO România S.A., Agenţia de presă Mediafax şi Academia de Studii Economice Bucureşti şi finanţat din Fondul Social European, prin Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013.