Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Indignaţii spanioli deschid o bancă socială

În timp ce speculatorii stau cu ochii pe Spania, gândindu-se cum să profite mai mult de pe urma situaţiei acestei ţări, Mişcarea Indignaţilor a deschis o bancă socială, pentru a sprijini persoanele afectate de criză.

Mişcarea Indignaţilor, care a ieşit anul trecut pe străzile Madridului, pentru a denunţa politica sălbatică a băncilor şi complicitatea politicienilor la speculaţiile care au dus Spania pe marginea prăpastiei, a găsit o nouă formă de luptă: pentru a demonstra că actualul sistem bancar şi actualul sistem economic nu funcţionează, Indignaţii au lansat o serie de acţiuni caritabile.

Arturo de Bonis, unul dintre fondatorii proiectului, spune că mişcarea a evoluat, pentru că oamenii au înţeles "că numai protestele nu vor fi suficiente pentru a schimba situaţia". "Acest gen de iniţiativă se va desfăşura în continuare, întrucât oamenii văd că sistemul nostru economic nu funcţionează", adaugă acesta.

Una dintre iniţiative a constat în crearea unei “bănci alimentare” în cartierul sărac Usera. Cum funcţionează aceasta? Micii comercianţi donează alimente, legume şi fructe pentru cele 82 de familii care beneficiază de acest ajutor. Printre aceştia se numără şi comercianţi români…

Tot în Usera, Indignaţii organizează în fiecare lună o bursă de schimburi: oamenii pot da haine pentru jucării, electrocasnice pentru cărţi şi aşa mai departe. O revenire la vechiul sistem de troc…

Pe acelaşi principiu funcţionează şi aşa-numitele “bănci de timp” ale Indignaţilor: aici, pentru fiecare oră donată, "clientul" poate primi serviciu pentru o oră. Toate serviciile au acelaşi preţ: o oră la coafor echivalează cu o oră la kinetoterapie.

În fine, tot la Madrid, Indignaţii au lansat o cooperativă care oferă diverse servicii angajând şomeri. Cooperativa are deja 230 de membri organizaţi în trei echipe, care pot repara instalaţii sanitare, pot zugrăvi sau pot oferi alte servicii de această natură. În timp, cooperativa va începe de asemenea să producă săpun şi bere, cu scopul de a înfiinţa sucursale în toată Spania.