Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Atentat sângeros în Pakistan

Cel puţin 25 de oameni au murit în urma exploziei unei bombe într-o piaţă din Pakistan. Între victime se numără şi 4 copii. Deflagraţia produsă în apropiere de frontiera afgană a provocat şi rănirea altor 50 de persoane, potrivit unui bilanţ furnizat de oficiali locali.

Explozia a avut loc într-o piaţă aglomerată din districtul tribal Khyber, un fief al rebelilor talibani şi aliaţilor lor din Al-Qaida.

Atentatul nu a fost revendicat, dar suspecte sunt grupările rebele islamiste sau ale talibanilor din zonă.

Bomba a explodat lângă o staţie de autobuz, a precizat alt oficial din district, Arshad Khan. Între morţi se află trei copii, cu vârste de 9, 10 şi 12 ani.

Potrivit lui Khan, atentatul ar fi putut viza membri ai tribului proguvernamental Zakha Khel, care se opun unui şef războinic local, Mangal Bagh. Gruparea acestuia, Lashkar-i-Islam, are legături cu militanţi islamişti şi grupări criminale.

"Bomba era plasată într-o camionetă, parcată lângă staţia de autobuz", a continuat Khan.

Peste 5.000 de persoane au murit în Pakistan, în cursul celor aproximativ 600 de atentate din ultimii cinci ani, atacuri comise în cea mai mare parte de către atacatori sinucigaşi talibani sau aliaţi de-ai lor. Aceştia din urmă au jurat credinţă Al-Qaida şi au decretat, în 2007, jihadul împotriva Islamabadului, pe care îl acuză de susţinerea Washingtonului în cadrul "războiului împotriva terorismului".

Zonele tribale pakistaneze de la frontiera cu Afganistanul sunt principalul sanctuar din regiune al rebelilor talibani pakistanezi şi Al-Qaida, dar şi o importantă bază în spatele frontului a talibanilor afgani, care luptă împotriva Forţei NATO în Afganistan (ISAF), condusă de către americani.