Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Misiunea ONU în Siria, suspendată din cauza violenţelor

Organizaţia Naţiunilor Unite (ONU) a anunţat sâmbătă suspendarea misiunii de observare din Siria. Şeful misiunii, generalul Robert Mood, a confirmat informaţia dezvăluind că misiunea a fost suspendată din cauza "intensificării violenţelor". “Viaţa observatorilor era în pericol”, a precizat oficialul ONU.

"Din cauza intensificării violenţei armate în ultimele zece zile (...) şi din cauza riscurilor la care se supune, misiunea observatorilor ONU (UNSMIS) îşi suspendă activităţile. Observatorii vor înceta misiunile de patrulare până la noi ordine", a anunţat generalul Mood, într-un comunicat. "Activităţile vor fi reluate atunci când situaţia" o va permite, a continuat el.

300 de observatori fusesera trimişi in Siria cu scopul de a monitoriza respectarea tratatului de pace încheiat în aprilie între forţele guvernamentale şi cele ale rebelilor. De atunci, însă, numeroase atacuri armate, în special din partea trupelor lui Bashar al-Assad au dus la moartea a sute de civili.

Violenţele continuă în marile oraşe

Peste o mie de familii sunt asediate şi bombardate în mai multe cartiere din oraşul Homs, în centrul Siriei, a anunţat sâmbătă organizaţia nonguvernamentală (ONG) Observatorul Sirian pentru Drepturile Omului, îndemnând ONU să "intervină imediat", relatează AFP.

"Observatorul Sirian pentru Drepturile Omului îl îndeamnă pe secretarul general al ONU Ban Ki-moon să intervină imediat pentru a impune încetarea bombardării neîncetate a (unor) cartiere din Homs, cu scopul evacuării a peste 1.000 de familii încercuite, inclusiv copii şi femei", anunţă ONG-ul într-un comunicat.

Cel puţin 10.000 de oameni au murit în Siria de la începutul revoltei populare izbucnite în martie 2011.