Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Incendii de vegetaţie în jurul Atenei

Sute de pompieri luptau duminică împotriva unor incendii de vegetaţie, intensificate de rafale violente de vânt, în împrejurimile Atenei, unde s-a declanşat un nou focar de incendiu. Două avioane italiene au sosit duminică dimineaţa să acorde ajutor, în timp ce autorităţile greceşti aşteptau în continuare ca Franţa şi Croaţia să dea curs solicitării lor de susţinere aeriană.

Cu peste 300 de oameni, o sută de vehicule, patru avioane şi două elicoptere, pompierii îşi concentrau eforturile, duminică la prânz, asupra a două fronturi din zona Atenei.

Un focar a izbucnit duminică înainte de prânz, în jurul cătunului Koropi, cuprinzând tufişuri şi păduri, dar fără să reprezinte, imediat, o ameninţare la adresa locuinţelor.

Celălalt, cel mai îngrijorător, cu intensificări permanente din cauza rafalelor de vânt care suflă cu până la 70 de kilometri pe oră, a izbucnit sâmbătă în localitatea Keratea, în cartierul balnear din sud.

Pompierii, dintre care trei au fost răniţi uşor, au reuşit, totuşi, să oprească înaintarea focului, după o noapte de angoasă, în cursul căreia flăcările au distrus vile şi locuinţe de vacanţă.

Patru persoane au fost arestate, sub acuzaţia că au produs acest incendiu prin neglijenţă, ele efectuând lucrări de sudură în pofida consemnurilor Protecţiei Civile. Acestea urmau să fie prezentate în faţa unui procuror duminică.

Potrivit Prefecturii din Atena, procesul electoral decurgea normal în zonă, în pofida mai multor întârzieri în deschiderea secţiilor de votare, amânată în cursul dimineţii de duminică.

Pompierii urmează să intervină şi la un focar din Peloponez, lângă Corint, unde au fost trimise două avioane.

În schimb, înaintarea focului a fost oprită în jurul localităţilor Marathon şi Kalamos, în nordul regiunii Atenei, unde loturi şi locuinţe de vacanţă au fost ameninţate de incendii sâmbătă.

La Marathon, incendiul pare că a fost declanşat din cauza neglijenţei unui bătrân, în vârstă de 83 de ani, care a fost arestat duminică dimineaţa.