Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Raport ONU: Val fără precedent de refugiaţi la nivel mondial

raport-onu-val-precedent-refugiati-nivel-mondial.jpg

Refugiaţi tunisieni (Foto: Reuters/Zohra Bensemra)

Situaţia tensionată din mai multe state ale lumii a provocat un val de refugiaţi fără precedent, în ultima decadă. Iată ce relevă un raport al Înaltului Comisariat al ONU pentru refugiaţi, care încearcă să tragă un semnal de alarmă: în 2012, numărul refugiaţilor ar urma să crească în continuare, în timp ce fondurile destinate salvării lor sunt pe minus.

Problemele din Coasta de Fildeş, Libia, Yemen, Siria sau Cornul Africii au forţat în ultimele 12 luni peste 800 de mii de persoane să fugă peste graniţe şi să-şi caute refugiul în statele vecine. Aşa se face că la sfârşitul anului trecut, peste 42 de milioane de persoane aveau statutul de refugiat, strămutat sau solicitant de azil. "Nu am am mai văzut aşa ceva în cei zece ani de când sunt în funcţie", a declarat Antonio Guterres, înaltul comisar al ONU pentru refugiaţi, la prezentarea raportului. Acesta a precizat că situaţia este cu atât mai gravă, cu cât numeroşi refugiaţi rămân cu acest statut timp de mai mulţi ani: din cei peste zece milioane de refugiaţi de care se ocupă Înaltul Comisariat al ONU, peste şapte milioane sunt în exil de cel puţin cinci ani.

Cei mai mulţi refugiaţi, peste 2,7 milioane, provin din Afganistan. Urmează apoi refugiaţii din Irak, în prezent peste 1,7 milioane, din Somalia, Sudan şi Congo. Cei mai mulţi refugiaţi aleg să rămână în ţările vecine şi singurul aspect liniştitor este că în cele mai multe cazuri, acestea îşi lasă frontierele deschise. Cei mai mulţi refugiaţi se găsesc astfel în Pakistan, care găzduieşte 1,7 milioane de refugiaţi, precum şi în Iran, Kenya sau Africa de Sud.

 

Germania, ţara europeană cea mai deschisă refugiaţilor

 

În Europa, Germania este cea care a primit cei mai mulţi refugiaţi: peste 570 de mii. Cel mai dureros aspect este că pe fondul crizei financiar-economice de la nivel mondial, situaţia deja critică a acestor refugiaţi riscă doar să se înrăutăţească. Înaltul Comisariat al ONU pentru refugiaţi, care se ocupa la finalul anului trecut de peste 25 de milioane de refugiaţi se declară depăşit de situaţie, dat fiind că fondurile de care beneficiază au scăzut, în timp ce numărul refugiaţilor aflaţi în grija organizaţiei a crescut cu 700 de mii într-un singur an.

Recent şi Amnesty International avertiza că actuala criză economico-financiară a afectat drepturile refugiaţilor: într-un raport extrem de critic, Amnesty constata bunăoară că guvernele europene acordă mai multă atenţie întăririi graniţelor, decât salvării de vieţi omeneşti şi adesea pun în pericol imigranţii, prin întărirea măsurilor de securitate la frontiere. "Astăzi, Europa eşuează în ceea ce priveşte promovarea şi respectarea drepturilor imigranţilor, ale solicitanţilor de azil şi refugiaţilor", potrivit grupului pentru apărarea drepturilor omului. "Ostilitatea este larg răspândită şi relele tratamente sunt adesea nesemnalate", se mai arată în raportul citat şi de Agerpres. Potrivit documentului, în câteva rânduri, anul trecut, Italia a trimis imigranţi înapoi în Libia, unde aceştia au fost reţinuţi şi maltrataţi. Într-un mediu în care există puţină transparenţă sau monitorizare, abuzurile în domeniul drepturilor omului sunt adesea nepedepsite, semnalează autorii raportului.