Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


14 milioane de franci elveţieni pentru incluziunea romilor

elvetia.jpg

Semnarea acordului. Foto:www.swiss-contribution.admin.ch/

România este gata să primească 14 milioane de franci elveţieni pentru incluziunea romilor. Banii reprezintă o parte din contribuţia Confederaţiei Elveţiene pentru noile state membre.

Acordul tematic privind Fondul de Reformă  pentru Incluziunea Romilor şi a altor Grupuri Vulnerabile a fost în sfârşit semnat la Bucureşti, ceea ce permite accesul României la 14 milioane de franci elveţieni – echivalentul a  12 milioane de euro.

Banii vor fi oferiţi pentru proiectele care promovează incluziunea socială şi economică a romilor dar şi a altor grupuri vulnerabile. Departamentul pentru Relaţii Interetnice va fi autoritatea care se va ocupa de implementarea acestui fond tematic.

Thomas Kugler de la  Departamentului Federal pentru Afaceri Externe de la Berna explică: „un subiect dificil: incluziunea rromilor. De fapt vorbim despre incluziunea rromilor, dar nu vrem să excludem niciun grup vulnerabil.

Vrem să invităm 4 organizaţii neguvernamentale elveţiene cu care lucrăm de mai bine de 2 ani să ne trimită proiecte – aceste ONG-uri activează deja în România de mai bine de 20 de ani şi cunosc foarte bine problemele rromilor şi  - foarte important -  ştiu cum să implementeze programe. Sperăm ca aceşti bani – în jur de 11 milioane de franci - să fie bine investiţi.

După cum spuneam, este un subiect delicat şi complicat în special atunci când vorbim despre implementarea unor proiecte”.

Din cele  14 milioane de franci elveţieni - un milion va fi alocat pentru diverse proiecte locale de conştientizare de genul seminarii, festivaluri, expoziţii.

Elveţia oferă României peste 180 de milioane de franci elveţieni până în 2014. Banii  reprezintăcontribuţia elveţiană pentru noile state membre.

Bulgaria de exemplu primeşte în cadrul aceluiaşi fond 76 de milioane de euro în timp ce Polonia beneficiază de aproape 500 de milioane de franci elveţieni.

Contribuţia pentru fiecare nou stat membru este stabilită în funcţie de numărul de locuitori şi de venitul pe cap de locuitor. Prin acest program se urmăreşte reducerea disparităţilor sociale şi economice în rândul noilor state membre.

România beneficiază astfel de franci elveţieni în diverse domenii cum ar fi securitate, mediul înconjurător şi infrastructură, cercetare şi  educaţie.

 
Andreea Orosz şi magazinul european