Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


"Creierul" 9/11 se plânge că e torturat de americani

creierul-911-se-plange-e-torturat-americani.jpg

Khaled Sheik Mohammed (Foto: AFP)

Avocaţii "creierului" atacurilor teroriste din 11 septembrie de la New York şi Washington denunţă la ONU actele de tortură la care ar fi supus clientul lor: apărarea lui Khaled Sheik Mohammed i-a solicitat raportorului special al ONU privind tortura, Juan Mendez, să deschidă o anchetă în acest sens.

Avocaţii doresc "o anchetă completă, justă şi imparţială" asupra conduitei Statelor Unite, "după l-au supus pe Mohammed la tortură şi la un tratament crud, inuman şi degradant, în urma capturării sale pe 1 martie 2003, în Pakistan".

Apărarea susţine astfel, citând chiar un raport oficial al serviciilor americane de informaţii, că majoritatea mărturiilor lui Sheik Mohammed ar fi fost obţinute sub tortură: acesta ar fi fost supus de 183 de ori la simularea înecului şi împiedicat să doarmă zile la rând. Mai grav, avocaţii spun că Statele Unite doresc "să închidă acest capitol penibil şi întunecat al istoriei ţării noastre, omorându-l pe Mohammed după un proces spectacol", în care apărarea nu-şi poate exercita toate drepturile. Astfel, avocaţii lui Sheik Mohammed susţin că în lipsa unui permis "top secret" de acces, nimeni, nici măcar ei, nu ar putea să intre în contact cu condamnatul, care riscă pedeapsa capitală.

În scrisoare, avocaţii cred că date fiind aceste condiţii, o anchetă a ONU se impune fără întârziere, dar şi o vizită la Guantanamo a raportorului Naţiunilor Unite, Juan Mendez.

Statele Unite au fost deseori acuzate, mai ales de organizaţiile pentru apărarea drepturilor omului că supun deţinuţii de la Guantanamo unor acte de tortură şi cruzime fără limite, dar şi abuzurilor şi tratamentelor fizice şi psihice degradante.