Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Fondatorul Romeurope: Cerem ridicarea restricţiilor de pe piaţa muncii

romeurope.jpg

Fondatorul Romeurope: Cerem ridicarea restricţiilor de pe piaţa muncii

Săptămâna trecută senatoarea ecologistă Aline Archimbaud, sprijinită de o serie de asociaţii, a prezentat un proiect de rezolutie care urmăreşte să favorizeze accesul la piaţa muncii din Franta a romilor veniti din Europa de est, în particular din România. Iniţiativa senatorială a fost urmată de îndată de una asociativă. Colectivul Romeurope a trimis premierului Frantei o scrisoare în care-i cere "să rupă cu trecutul" adică să pună capăt expulzărilor de romi români si bulgari. Vasile Damian a stat de vorbă cu Laurent el-Ghozi, fondatorul lui Romeurope:

“Prima noastră revendicare - esentială si solutia pentru tot restul - este ridicarea măsurilor tranzitorii care le interzic accesul la piata muncii din Franta migrantilor români si bulgari - indiferent dacă sunt romi sau nu. După cum ştiţi, ca să poată să-i angajeze pe aceşti cetăţeni, patronii trebuie să plătească mai întâi o taxă destul de piperată, după care trebuie să le obţină un permis special de la prefecturi.

Ţinând cont de aceste constrângeri şi de timpul şi banii necesari demersului, romii români si bulgari nu pot lucra normal în Franta şi asta până la data limită adică întâi ianuarie 2014.

Ori fără un loc de muncă nu pot avea un permis de şedere în regulă şi fără permis de şedere nu pot avea acces la locuinţă samd. Deci primul lucru pe care ar trebui să-l facă guvernul este să ridice măsurile tranzitorii.

 Rep: Din ce spuneţi, reiese că e foarte simplu să ridici aceste măsuri tranzitorii?

Laurent el-Ghozi: “Treaba se poate face instantaneu, chiar mâine. Ajunge ca guvernul francez să scrie Comisiei Europene ca să-i spună că de la data cutare măsurile tranzitorii sunt ridicate iar piaţa muncii din Franta este deschisă pentru români si bulgari cum este deja pentru polonezi, italieni sau belgieni. E o decizie a Guvernului cu efect de îndată ce Comisia de la Bruxelles a fost înştiinţată. E deci foarte simplu si în plus nu cere nicio dezbatere parlamentară.

Rep: O altă revendicare ce apare în scrisoarea pe care ati adresat-o premierului francez se referă la instaurarea unui moratoriu pe expulzările din Franta a acestor cetăteni români si bulgari. Cu alte cuvinte, înteleg că expulzările continuă...

Laurent el-Ghozi:Evident că acest expulzări continuă pentru că romii continuă să ocupe ilegal terenuri de cele mai multe ori insalubre - cu alte cuvinte terenuri total neadaptate atât din punct de vedere al salubritătii cât si al securitătii.

Nu e deci anormal că sunt expulzati. Ceeace cerem noi este ca în cazul în care sunt expulzati să li se pună la dispozitie solutii alternative - adică o locuintă, un acoperis.

Ajungem însă din nou la aceasi problemă a accesului la piata muncii - cum le poti propune o locuintă - pe care trebuie să plătească o chirie - unor oameni cărora le este interzis să muncească? Ridicarea măsurilor tranzitorii si posibilitatea să muncească este piedica de dat la o parte.

Odată ce vor avea voie să muncească legal, vor găsi de lucru - la fel de greu ca si ceilalti oameni din Franta numai că românii si bulgarii nu sunt la fel de dificili precum francezii.

Când vor avea de lucru vor găsi o casă, îsi vor scolariza copii, pe scurt se vor integra normal si foarte rapid. Este ceeace observăm noi de 20 de ani încoace de fiecare dată când o familie obtine în sfârsit dreptul de muncă. Asta este în opinia noastră cheia integrării.

 Rep: Vă puneţi mari speranţe în noul preşedinte socialist francez. E adevărat că în timpul campaniei electorale François Hollande promisese că va suprima aceste măsuri tranzitorii. Tot el utilizase însă în luna februarie un termen foarte ambiguu - acela de "lagăr" - când a fost întrebat unde i-ar vedea pe romii români si bulgari...

Laurent el-Ghozi: “Declaratia candidatului Hollande din 22 februarie a fost într-adevăr inacceptabilă. I-am spus-o, ne-am întâlnit apoi cu echipa sa de campanie, Romeurope l-a interpelat iar el ne-a răspuns de o manieră clară, cu argumente si fără ambiguitate despre ce are de gând să facă dacă ajunge la putere.

Ne-a promis atunci că guvernul său va ridica repede măsurile tranzitorii, că va căuta să intensifice politica de cooperare cu România si că în asteptarea momentului în care romii români si bulgari vor reusi să se integreze în Franta prin muncă, guvernul său va duce o politică de sprijinire a acestor populatii. In scrisoarea noastră de acum trimisă premierului francez si mai multor ministrii nu facem decât să le reamintim promisiunile candidatului Hollande.

 Rep: Unul dintre interlocutorii Dvs, în orice caz cel cu care romii români si bulgarii riscă să aibă cel mai mult de a face, este Manuel Valls. Ministrul de interne nu este printre cei mai "indulgenti" membrii ai echipei premierului Jean-Marc Ayrault...

Laurent el-Ghozi: Manuel Valls afisează într-adevăr o politică fermă. In opinia sa, oamenii fie au dreptul să rămână în Franta si atunci trebuie ajutati să se integreze sau nu au dreptul să stea în Franta si atunci trebuie dati afară. In acelasi timp, Valls e un pragmatic, e primar al unui mare oras, cunoaste deci realitatea de pe teren si deci stie că pentru ca românii si bulgarii - romi sau nu - să rămână în tările lor de origine atunci trebuie să li se dea si posibilitatea să trăiască cât de cât decent. Există deci o dorintă de intensificare a cooperării.

Vă reamintesc ultimele cifre ale Oficiului francez de imigratie si integrare: în 2011 costul repatrielor românilor a fost de 6 milioane de euros în timp ce cheltuielile acordate unor proiecte de reintegrare a romilor în România au fost de 36 de mii de euros. Există deci o marjă, se poate usor transfera o parte din fondurile de repatriere către cele destinate integrării, se pot astfel plăti mult mai multi bani pentru integrare si mai putin pentru biletele de avion si echipele de politisti. Avem deci interlocutori care pe de o parte vor să aplice o altă politică si în plus care dispun de o oarecare marjă financiară.

In sfârsit, ambasadorul României în Franta cu care ne-am întâlnit zilele trecute împreună cu alte asociatii care se ocupă si lucrează cu romi, si-a afisat si el dorinta de a conlucra mai mult cu organizatiile non-guvernamentale din Franta. De asemenea domnul Bogdan Mazuru ne-a rugat să dezvoltăm proiecte de cooperare si integrare. Stim că este greu dar totodată cred că este una din solutile pe care va trebui să le dezvoltăm.

 

Laurent el-Ghozi, fondatorul lui Romeurope, intervievat de Vasile Damian