
Social
Spania: nou plan de ajustări bugetare
default.png

Corespondentul RFI la Madrid, Mugur Chiujdea
Guvernul pregăteşte un nou pachet de măsuri de corecții bugetare care ar putea sa ajungă la 30 miliarde de euro pentru a putea îndeplini obiectivul de deficit care conform angajamentelor luate nu ar trebui să depășească 5,3% din BIB, față de 8,9 procente cât s-a înregistrat în exercițiul financiar anterior.
Aceste reduceri drastice vor consta într-o scădere a salariilor bugetarilor, reducerea ajutoarelor pentru şomeri, îngheţarea pensiilor, închiderea posturilor de televiziune publice, si probabil vânzarea unor importante firme cu capital de stat.
Aceasta este a treia rectificare bugetara operată de Mariano Rajoy în ultimile şase luni, si așa cum sugera Joaquín Almunia de data aceasta se vor dacurs recomandarile Comisiei Europene care vizeaza in primul rând creșterea TVA-ului si reforma administratiei locale.
Prima rectificare, o reducere de 27 miliarde de euro, prevazută in legea inițiala a bugetului a constat în creșterea impozitelor pe venit si micșorarea proporționala a tuturor cheltuielilor publice.
A doua de doar 10 milarde a fost totuși o dureroasa ajustare a bugetelor învătământului și a sănătății, traduse prin măsuri impopulare cu un puternic impact social. În acest context au crescut taxele universitare, s-au scumpit medicamentele, si mulți imigranți au rămas fără asistență sanitară.
Dacă la toate acestea se insumează ajustările operate în bugetele autorităților regionale până în acest moment Spania a redus cheltuielile publice cu peste 48 de miliarde de euro.
De această dată este vorba de cea mai agresiva ajustare bugetera, 30 de miliarde de euro. Suma nu a fost confirmata înca oficial, dar nici nu a fost dezmințită, după ce agenția Reuters a publicat aceste date citând surse din interiorul guvernului spaniol.
Nu sunt cunoscute nici măsurile care vor fi luate, dar conform declarațiilor vicepresidentelui guvernului, Soraya Sáenz de Santamaría, se vor aduce clarificări în urma reuniunii Eurogrupului care va avea loc săptămâna viitoare.
Chiar dacă toată lumea anticipa această măsură, alarma a fost declanșata de declarațiile lui Rajoy care anunta că ”deja trebuie călcata accelerația, regiunile autonome trebuie sa facă un efort in plus” pentru a indeplini obiectivul de deficit, ”ne asteaptă o vara și o toamnă fierbinte” adauga premierul spaniol.
Autoritatile de la Bruxelles se arată în continuare nemulțumite de lipsa de măsuri eficiente pentru reducerea deficitului, la sfârșitul lunii mai cheltuielile guvernului central contabilizau deja 3,4 procente de deficit fata de 3,5 cât este prevăzut pentru întreg exercițiul financiar.
Această incertitudini convertește iarăși Spania în tinta atacurilor speculative pe piata finaciară, după relativa acalmie generata de rezultatele summitului de acum o saptamana de la Bruxelles, cand investitorii micsorasera pentru câteva zile presiunea asupra datoriei suverane spaniole, astăzi prima de risc de risc a urcat iarași la peste 560 de puncte.
Lipsa unui calendar concret pentru punerea în aplicare a ajutorului european pentru băncile spaniole, teama că noul set de ajustari bugetare, nu va reusi sa indeplineasca exigentele de deficit si faptul ca Banca Centrala Europeana nu a inclus cumpararea de bonuri de terezorerie spaniole si italiene in ultimul set de masuri anuntat de Mario Draghi, readuc Spania in centrul furtunii financiare.
În urmatoarele saptamani Mariano Rajoy trebuie sa prezinte masuri decisive care in mod sigur nu vor putea ocoli concesiile de suveranitate fiscala si economica reclamate de cancelerul german Angela Merkel.