Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Spania: nou plan de ajustări bugetare

default.png

RFI România: Actualitate, informaţii, ştiri în direct
RFI România: Actualitate, informaţii, ştiri în direct
Sursa imaginii: 
RFI

Mariano Rajoy anticipează un nou plan de ajustări bugetare cu care ar trebui să facă o economie de cel puțin 30 miliarde € în actualul exercițiu finaciar. Marirea TVA-ului, creșterea vârstei minime de pensionare și privatizarea unor întreprinderi din sectorul public, sunt măsuri care vor  fi luate in urmatoarele doua saptamani pentru a putea îndeplini obiectivul de deficit bugetar stabilit cu Uniunea Europeană.

Corespondentul RFI la Madrid, Mugur Chiujdea

Guvernul pregăteşte un nou pachet de măsuri de corecții bugetare care ar putea sa ajungă la 30 miliarde de euro pentru a putea  îndeplini obiectivul de deficit care conform angajamentelor luate nu ar trebui să depășească  5,3% din BIB, față de 8,9 procente cât s-a înregistrat  în exercițiul financiar anterior. 

Aceste reduceri drastice vor consta într-o scădere a salariilor bugetarilor, reducerea ajutoarelor  pentru şomeri, îngheţarea pensiilor, închiderea posturilor de televiziune  publice, si probabil vânzarea unor importante firme cu capital de stat.

 Aceasta este a treia rectificare bugetara operată de Mariano Rajoy în ultimile  şase luni, si așa cum  sugera Joaquín Almunia de data aceasta se vor dacurs recomandarile Comisiei Europene care vizeaza in primul rând creșterea TVA-ului si reforma administratiei locale.      

Prima rectificare, o reducere de 27 miliarde de euro, prevazută in  legea inițiala a bugetului a constat în  creșterea impozitelor pe venit si micșorarea proporționala a tuturor cheltuielilor publice.

A doua de doar 10 milarde a fost totuși o dureroasa ajustare a  bugetelor învătământului și a sănătății, traduse prin măsuri impopulare cu  un puternic impact social. În acest context  au crescut taxele universitare, s-au scumpit medicamentele, si mulți imigranți au rămas fără asistență sanitară.

Dacă la toate acestea se insumează  ajustările operate în bugetele autorităților regionale până în acest moment Spania a redus cheltuielile publice cu peste 48 de miliarde de euro.

De această dată este vorba de cea mai agresiva ajustare bugetera, 30 de miliarde de euro. Suma nu a fost confirmata înca oficial, dar nici nu  a fost dezmințită, după ce  agenția Reuters a publicat aceste date citând surse din interiorul guvernului spaniol.

Nu sunt cunoscute nici măsurile care vor fi luate, dar conform declarațiilor  vicepresidentelui guvernului, Soraya Sáenz de Santamaría, se vor aduce clarificări în urma reuniunii Eurogrupului care va avea loc săptămâna viitoare.

Chiar dacă toată lumea anticipa această măsură, alarma a fost declanșata de declarațiile lui Rajoy care anunta  că  ”deja trebuie călcata accelerația, regiunile autonome trebuie sa facă un efort in plus” pentru a indeplini obiectivul de deficit, ”ne asteaptă o vara și o toamnă fierbinte” adauga premierul spaniol.

 Autoritatile de la Bruxelles se arată în continuare nemulțumite de lipsa de măsuri eficiente pentru reducerea deficitului, la sfârșitul lunii mai cheltuielile guvernului central contabilizau deja 3,4 procente  de deficit  fata de 3,5 cât este prevăzut pentru întreg exercițiul financiar.

 Această incertitudini convertește iarăși Spania în  tinta atacurilor speculative pe piata finaciară, după relativa acalmie generata de rezultatele  summitului de acum o saptamana de la Bruxelles, cand investitorii  micsorasera pentru câteva zile presiunea  asupra datoriei suverane spaniole, astăzi prima de risc de risc a urcat iarași la peste 560 de puncte.

Lipsa unui calendar concret  pentru punerea în aplicare a ajutorului european pentru băncile spaniole, teama că  noul set de ajustari bugetare, nu va reusi sa  indeplineasca exigentele de deficit si faptul ca Banca Centrala Europeana  nu a inclus cumpararea de bonuri de terezorerie  spaniole si italiene in ultimul set de masuri anuntat de Mario Draghi, readuc Spania in centrul furtunii financiare.

În urmatoarele saptamani  Mariano Rajoy trebuie sa prezinte masuri decisive care in mod sigur nu vor putea ocoli concesiile de suveranitate fiscala si economica reclamate de cancelerul german Angela Merkel.